RYBÍ OKO

3. březen 2003

Volně se ještě dnes vrátím k rybám, o kterých jsem tu mluvil v souvislosti s astrologickým znamením a astronomickým souhvězdím Ryby. Povyprávím o přirovnání rybí oko, které používáme pro Měsíc na obloze, zvláště pro Měsíc v úplňku. Pravidelní posluchači této rubriky jsou už zvyklí na nejrůznější překvapení, ale dnešní překvapení, totiž skutečný původ úsloví "Měsíc jako rybí oko" bude určitě jedno z největších, možná to bude přímo šok.

Přitom by si snad každý z nás troufl jaksi z hlavy, bez studia knih, vysvětlit, jak toto slovní spojení vzniklo. Měsíc v úplňku je kulatý stejně jako je kulaté rybí oko. Světlo Měsíce je bílé, jakoby studené a ryba, nejen její oči, ale ty zvláště, na nás působí studeně. Je to zkrátka pochopitelné, přímo nabíledni, rybí oko a Měsíc mají tolik společných rysů, že přirovnání Měsíc jako rybí oko je logické. A přitom to tak vůbec není. Popsaným způsobem tohle přirovnání nevzniklo, původně nešlo o ryby, ale o pomněnky, o ty drobné květinky.

Michal Novotný

Pomněnka, latinsky Myosotis, má své české jméno poměrně krátkou dobu. Rostlinu tak pojmenoval Jan Svatopluk Presl na počátku 19. století, v době, kdy vytvářel české botanické, ale třeba i chemické názvosloví. Přeložil při tom ruský název této rostliny, který zní nezabudka. Ostatně i v dalších jazycích se té modré květince říká slovy, která souvisejí s nezapomínáním. Německy například Vergissmeinnicht, francouzsky ne m´oubliez pas, anglicky forget-me-not. V květomluvě pomněnka znamenala nezapomínej na mě; když nám někdo dal pomněnku, byl to symbol lásky, dlouhotrvající lásky. Což prý vzniklo z toho, že pomněnka ve váze ve vodě vydrží hodně dlouho. Se svou láskou se nevidíme mnoho dní, ale nemůžeme na ni zapomenout, protože ve váze po celou tu dobu máme od ní svěží pomněnky. Latinský název pomněnky však se zapomínáním a s láskou nesouvisí. Myosotis je od myos, myš. Korunní cípy té květiny prý mají tvar myších oušek.

Ale řekl jsem, že pomněnka se pomněnka jmenuje odnedávna. Před tím se té květině říkalo různě a jeden z jejích názvů zněl rybí oko. Snad kvůli kulatému tvaru, možná kvůli žlutému středu, nevím a pokud vím, nevědí to ani odborníci. Jisté ale je, že podle modré barvy květu rybího oka se začalo používat přirovnání "obloha modrá jako rybí oko". V době, kdy se pomněnce říkalo modré oko to bylo přirovnání srozumitelné, obloha opravdu bývá pomněnková. Jenže pak se rybímu oku začalo říkat hezčím jménem pomněnka, rybí oko bylo zapomenuto a přirovnání obloha jako rybí oko najednou znělo nesmyslně. Obvykle se v těchto případech stává, že i přirovnání je zapomenuto. Ale někdy přirovnání žije dál, jen se jaksi usadí na něčem úplně jiném než původně. Jako v tomto případě: přirovnání jako rybí oko přešlo z oblohy na Měsíc v úplňku, protože Měsíc koneckonců jako rybí oko vypadá.

Vysílá se v pondělí 3.3.

(připomínky a názory na tento příspěvek zasílejte e-mailem na adresu mnovotny@rp.cro.cz)

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.