Rychlé a snadné, v tom je kouzlo listového těsta. Jak na lesklý povrch šátečků či štrúdlu?
Pečivo z listového těsta je v domácnostech oblíbené, důvodem je bezpochyby to, že příprava sladkých a slaných dobrot z něj je snadná a rychlá. Původní recept vznikl ve Francii a proslavil se metodou vrstvené struktury pomocí šesterého otáčení těsta.
Jak docílit toho, aby byl povrch štrúdlu, šátečků a rohlíčků nádherně lesklý? Listové těsto před pečením vždy potřete následující směsí: vidličkou mírně rozšlehejte 1 celé vejce a 1 žloutek nebo ve vodě rozmíchejte 1 žloutek s 1 lžící smetany. Těsto vždy ale potírejte pouze na povrchu, ne po stranách, protože pak by se jednotlivé vrstvy mohly slepit a moučník by nebyl ve výsledku nadýchaný.
Při správném pečení se totiž objem těsta zvětší skoro třikrát. Krátce před dopečením můžete povrch těsta lehce pocukrovat moučkovým cukrem. Roztaví se a trochu zkaramelizuje. Pokud máte na listovém těstě rádi pořádně křupavou krustu, posypejte povrch moučníku krystalovým cukrem. Vytvoří se tak luxusní vrstva karamelu.
V chladničce vám čerstvé těsto vydrží tři dny, když ho zabalíte do fólie, aby neosychalo.
Na „honzovky“ máslo s rumem
Jak docílit toho, aby vaše upečené dobroty lákaly na první pohled? Kynuté dostanou lesk, hned jak je po vyjmutí z trouby potřete opatrně studenou vodou.
Ještě lepší je studené mléko, které můžete povýšit kapkou rumu. Moučník bude nejen lesklý, ale i parádně křehký. Tradiční Honzovy buchty je nejlepší ještě horké velkoryse potřít rozpuštěným máslem smíchaným s trochou rumu a špetkou vanilkového cukru. Rozhodně nemusíte šetřit, máslo se do nich vsákne a povrch zaschne. Nakonec je ještě poprašte moučkovým cukrem, ten na povrchu vytvoří lahodnou křupavou krustičku.
Související
-
Málokdo peče listové správně, naučte se to od Josefa Maršálka
Při pečení listového těsta platí úplně stejná pravidla jako při pečení odpalované hmoty. To znamená, že těsto vkládáme do silně vyhřáté trouby.
-
Jak péct závin z listového těsta? Poradí cukrářka Mirka van Gils Slavíková
Nejlépe je udělat si domácí listové těsto. Pokud se vám nechce a listové těsto koupíte, sáhněte raději po tom čerstvém.
-
Kremšnyty z domácího listového těsta jsou rodinným pokladem Vlasty Vybíralové z Tovačova
Kremšnyty nebo-li kremeše či také žloutkové řezy nás naučila dělat z domácího listového těsta Vlasta Vybíralová z Tovačova. Je to dezert snů!
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.