Semolinový

30. září 2004

Na obalech některých těstovin si můžeme všimnout záhadného přídavného jména semolinový. Myslím, že málokdo ví, co to slovo vlastně znamená, a určitě je ještě méně těch, kteří mají nějaké ponětí o tom, jak tohle slovo vzniklo. Což nám ale nemusí bránit v tom, že semolinové těstoviny rádi kupujeme a jíme. K tomu, aby nám něco chutnalo, nemusíme nutně vědět, co znamená a jak vznikl jeho název.

Možná vás to překvapí, ale slovo semolinový se v našem prostředí neobjevuje až v poslední době. Žije v češtině už poměrně dlouho, jak dokazuje mimo jiné i to, že se jeho výkladem zabýval lingvista František Daneš v jazykovém koutku Literárních novin už v roce 1962, tedy před více než čtyřiceti lety. Budu se jeho výkladu držet, protože v žádném našem etymologickém slovníku se slovo semolinový neobjevuje. František Daneš nejprve nadhodil otázku, zda to slovo nějak nesouvisí se semíláním, když se na tehdejších obalech těstovin psalo, že "semolinové těstoviny jsou vyrobeny z mouky semílané z výběrových tvrdých pšenice" a pak ten nápad omítl s tím, že ze slovesa semílat by slovo semolinový ani nemohlo vzniknout a že ostatně všechny mouky, ať jsou, či nejsou výběrové a tvrdé, se jinak než semíláním vyrobit nedají.

Michal Novotný

Pravdu mají ti, kteří už podoby slova usoudili, že se jedná o výraz takzvaný cizí a ještě lépe se trefili ti, kteří původ slova semolinový hledají v italštině. František Daneš si tehdy v Příručním slovníku jazyka českého našel heslo semolina a dočetl se tam, že v potravinářském názvosloví znamená krupici nebo hrubou mouku vyrobenou z tvrdých pšenic dovážených k nám z Ameriky. V současnějších příručkách, která mám k dispozici já, se už o dovozech z Ameriky nemluví, tvrdé pšenice možná už umíme vypěstovat sami. Podstatné je, že krupice vyrobená z tvrdých pšenic se používá k výrobě těstovin a že se ji anglicky říká semoline, což je z italského semolino, které vzniklo z latinského simila, bílá mouka. A toto latinské slovo s největší pravděpodobností pochází odněkud z východu, protože asyrsky se bílá mouka řekne samidu. Z latinského simila také vzniklo středohornoněmecké semele, z něho pak dnešní německé Semmel. Takže semolinové těstoviny jsou jazykově příbuzné s našimi žemlemi.

Náměty, dotazy a připomínky mi můžete posílat na e-mailovou adresu michal.novotny@rozhlas.cz.

autor: Michal Novotný