Sirup z kontryhele
Sbírá se od jara do podzimu a říká se o něm, že je především ženskou bylinou.
Kontryhelové listy mají lehce nahořklou chuť. V kuchyni je můžete využít do polévek, salátů nebo pomazánek. V letních měsících může kontryhel přijít vhod například do majonézy z jogurtu.
Na sirup potřebujeme:
- 1 a ½ litru vody
- nať kontryhele, a také květy měsíčku či hluchavky
- ½ kg třtinového cukru
- šťáva ze 2 citronů
Postup:
- Stejné množství kontryhele, měsíčku a hluchavky povaříme krátce ve vodě.
- Scedíme přes plátno, přidáme cukr a citronovou šťávu.
- Vaříme do mírného zhoustnutí.
- Vléváme do skleniček.
Sirup se hodí jako šťáva nebo do čaje.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.