Sirup z meruněk
Už jste upekli meruňkový táč? Udělali meruňkové knedlíky a džemy? A zavařené meruňky už jsou u vás doma také všude?
Nebojte, nejste v tom sami. Taková je totiž realita mnohých domácností těchto dní. A i když o meruňkách možná teď už nechcete ani slyšet, je dobře, že je máte. Meruňky totiž obsahují řadu prospěšných látek. Pomáhají zlepšit imunitu a krvetvorbu. Prospívají naší pokožce, vlasům, nehtům, srdci i nervové soustavě. A tak vám v apetýtových receptech k vašim meruňkovým receptům přidáváme také recept na meruňkový sirup.
Budete potřebovat:
- 1 kg velmi zralých meruněk
- ½ kg třtinového cukru
- ½ litru vody
- šťáva z jednoho citronu
- 1 lžička kyseliny
- citronové
- lahev nebo zavařovací
- skleničky
Postup:
- Meruňky omyjeme, odpeckujeme a vložíme do hrnce.
- Zasypeme je polovinou cukru a zalijeme citronovou šťávou.
- Hrnec přiklopíme a necháme meruňky asi půl hodiny odstát, pustí šťávu.
- Poté přidáme vodu a vaříme meruňky do změknutí.
- Následně je rozmixujeme, přidáme zbylý cukr a lžičku kyseliny citronové.
- Prohřejeme, aby se cukr rozpustil.
- Ještě horké nalijeme do sklenic.
- Pro hladší sirup můžeme směs přepasírovat přes síto.
- Uchováváme na chladném a tmavém místě.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka