Šneci s hráškem & hrášková pomazánka
Hlavní surovinu dnešní dobroty naše ratolesti z talířů většinu odsouvají. Možná jí ale přijdou na chuť, když při přípravách zapojíte fantazii.
Hrášková pomazánka
- 1 konzerva hrášku
- 2 - 3 lžíce žervé
- 1 menší cibule
- sůl, pepř
- nasekaná petrželka
Postup:
- Hrášek slijeme a necháme okapat.
- Přidáme žervé a rozmixujeme tyčovým mixérem.
- Smícháme s nasekanou cibulkou, ochutíme solí, pepřem a petrželkou.
- Používáme jako pomazánku na jednohubky.
Šneci s hráškem
- 1 menší listové těsto (cca 300 g)
- 1 konzerva hrášku
- bazalka
- máta
- sůl, pepř
- strouhaný sýr
Postup:
- Hrášek slijeme a necháme okapat.
- Ve vhodné nádobě smícháme s bylinkami, 2 lžícemi vody a rozmixujeme.
- Dochutíme solí a pepřem.
- Těsto rozválíme a potřeme hráškovou směsí.
- Srolujeme a nakrájíme na jednotlivé „šneky“.
- Klademe je řezem dolů na plech vyložený pečicím papírem.
- Posypeme sýrem a pečeme při 200 stupních asi 20 minut.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.