Šneci s hráškem & hrášková pomazánka

Hlavní surovinu dnešní dobroty naše ratolesti z talířů většinu odsouvají. Možná jí ale přijdou na chuť, když při přípravách zapojíte fantazii.

Hrášková pomazánka

  • 1 konzerva hrášku
  • 2 - 3 lžíce žervé
  • 1 menší cibule
  • sůl, pepř
  • nasekaná petrželka

Postup:

  1. Hrášek slijeme a necháme okapat.
  2. Přidáme žervé a rozmixujeme tyčovým mixérem.
  3. Smícháme s nasekanou cibulkou, ochutíme solí, pepřem a petrželkou.
  4. Používáme jako pomazánku na jednohubky.

Šneci s hráškem

  • 1 menší listové těsto (cca 300 g)
  • 1 konzerva hrášku
  • bazalka
  • máta
  • sůl, pepř
  • strouhaný sýr

Postup:

  1. Hrášek slijeme a necháme okapat.
  2. Ve vhodné nádobě smícháme s bylinkami, 2 lžícemi vody a rozmixujeme.
  3. Dochutíme solí a pepřem.
  4. Těsto rozválíme a potřeme hráškovou směsí.
  5. Srolujeme a nakrájíme na jednotlivé „šneky“.
  6. Klademe je řezem dolů na plech vyložený pečicím papírem.
  7. Posypeme sýrem a pečeme při 200 stupních asi 20 minut.
autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.