Sobotní Noční linka: Strasti jmen našich dětí

20. červenec 2024

Jaké faktory ovlivnily vaše rozhodnutí vybrat konkrétní jméno pro své dítě? Máte v rodině tradici při pojmenovávání dětí? Jak se tato tradice vyvíjela? Jaký význam má pro vás jméno vašeho dítěte? Máte zvolené jméno spojené s určitým významem nebo hodnotou? Jaké byly vaše kritéria při výběru jména? Hledali jste originální jméno nebo jste preferovali tradiční jména? Měli jste s partnerem různé názory na výběr jména? Jak jste se nakonec dohodli?

Byla pro vás důležitá zvuková harmonie jména nebo jeho snadná výslovnost? Přihlíželi jste k popularitě jména ve společnosti? Jaké máte názory na módní trendy v pojmenovávání dětí? Máte osobní vazbu na jméno vašeho dítěte, například podle nějakého vzoru, inspirace nebo vzpomínky? Jak se jméno vašeho dítěte liší od vašeho vlastního jména a jaké to má pro vás významy? Jak jste reagovali na reakce rodiny a přátel na vybrané jméno? Byla to pro vás důležitá zpětná vazba? Máte v plánu, že budete pokračovat v rodinné tradici při pojmenovávání dalších dětí? Máte pro vaše dítě druhé jméno? Jaké bylo rozhodování ohledně druhého jména? Jak se vaše rozhodnutí o jménu vašeho dítěte promítlo do jeho osobnosti nebo vnímání jeho okolím? Máte zkušenosti s tím, jak se jméno vašeho dítěte promítlo do jeho života, například ve škole nebo ve společenském životě? Co byste doporučili budoucím rodičům, kteří se rozhodují o jméně pro své dítě?

Výběr jména pro dítě může být ovlivněn mnoha faktory, včetně kulturních tradic, rodinných vazeb, osobních preferencí a aktuálních trendů ve společnosti. Studie ukazují, že rodiče často volí jména, která mají emocionální nebo historický význam pro ně samotné. Rovněž je důležité přihlížet k praktickým aspektům, jako je výslovnost a zvuk jména, aby se zajistila jeho snadná identifikace a přijetí ve společnosti.

Na vaše příběhy se v dnešní Noční lince z Prahy už teď těší Zdeněk Novák.

Volat do studia můžete na telefonní číslo 731 800 900 nebo psát na e-mail linka@rozhlas.cz.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.