Spousta vlákniny a bílkovin. Fazole jsou výborným pomocníkem při regulaci hmotnosti
Fazole pocházejí ze Střední a Jižní Ameriky, kde se pěstují již po tisíce let a je jich neuvěřitelných 50 druhů. Fazole obsahují velké množství bílkovin, vlákniny, železa, hořčíku, kyseliny listové, fosforu a vitaminy skupiny B.
Na druhou stranu mají poměrně nízkou kalorickou hodnotu, což z nich dělá jednu z nejvýživnějších potravin. Doporučují se pacientům s onemocněním diabetes pro vysoký obsah vlákniny a nízký glykemický index. Jsou také skvělým pomocníkem při regulaci hmotnosti.
Obavu z nadýmání odežene prosté namočení fazolí, zalijte je dostatečným množstvím studené vody a nechte je namočené v pokojové teplotě. Čím častěji vodu během namáčení fazolí vyměníte, tím lépe. Vodu vždy slijte, fazole propláchněte a opět zalijte studenou vodou.
Ke snížení nadýmavosti fazolí pomohou také bylinky a koření – například bobkový list, saturejka, majoránka nebo kmín. Zlepší nejen stravitelnost fazolí, ale dokáží zvýraznit jejich chuť.
Mohlo by vás zajímat
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.