ŠRAML

7. březen 2003

Včera jsem tu mluvil o jazykovém zákulisí pojmenování kapely nízké úrovně slovem kutálka a načal jsem vyprávění o etymologii výrazu šraml. Měl jsem čas jen na to, abych řekl, že slovo šraml pochází z příjmení dvou vídeňských hudebníků - Johanna a Josefa Schrammelů. Dnes povídání o slově šraml dokončím a přijde řeč i na další zajímavost, kterou jsem včera neměl čas probrat.

Nejprve přesný význam slova šraml: "někdejší smyčcový soubor s doprovodem tahací harmoniky a kytary... podobný soubor vůbec", tolik Slovník spisovného jazyka českého. A v encyklopedii Universum se dočteme, že jde také o druh zábavné a taneční hudby. Ani slovník, ani encyklopedie neuvádějí to, co určitě cítím nejen já, že totiž slovo šraml stejně jako výraz kutálka dnes slouží jako synonymum pro kapelu nevalné úrovně. Původně opravdu šlo o druh zábavné a taneční hudby, takové hudby, jakou ve Vídni provozoval od roku 1877 Schrammel-Quartet, který vedli Johann a Josef Schrammelovi. Ten kvartet hrál k tanci v obsazení dvoje housle, klarinet nebo tahací harmonika a kytara. Později se podle jména této skupiny začalo všem malým skupinám hrajícím k tanci říkat šraml, a ani nemuseli mít přesně stejně obsazení jako původní Schrammel-Quartet. A protože tyto skupiny hrající po kavárnách, při takzvaných čajích a podobných příležitostech kvalitou nevynikaly, stalo se slovo šraml synonymem pro kapely špatné.

Michal Novotný

Stejně jako výraz kutálka, který, jak jsem včera říkal, vznikl z pozdravu německých turnerů Gut heil!, tedy Dobré zdraví. Včera jsem ale neměl čas říct, co to byli ti turneři a jaké je jazykové zákulisí jejich pojmenování. Turnerské hnutí bylo německé tělovýchovné hnutí, které vzniklo na počátku 19. století v době napoleonské okupace Pruska a v době snah o sjednocení Německa. Byl to tělocvičný systém hodně spojený s politikou, tedy s německým nacionalismem. Jeho zakladatel Fiedrich Ludwig Jahn pokládal tělocvik za prostředek výchovy celého národa. O jakou výchovu mimo jiné šlo, je vidět třeba z toho, že turnerská společná cvičení končívala zapálením velké hranice, do níž se házely knihy, které turneři pokládali za protiněmecké. Ano, už v první polovině 19. století, sto let před Hitlerem. Kromě toho, že Jahn stvořil samotný systém tělesných cvičení, vymyslel pro ně a pro celé hnutí také název. Cvičením začal říkat turnen, což odvodil od pojmenování středověkých rytířských zápasů německým slovem turnier. Tedy on se domníval, že v základu výrazu turnier je německé, přímo staré německé, jak on říkal praslovo turn. Nevěděl a hlavně nechtěl vědět, že základem slova turnier, tedy jak my říkáme turnaj, je latinské tornare, otáčet se, kroužit. A kdybychom před ním nebo před jiným turnerem řekli, že turnaje nevznikly v Německu, jak se domnívají, ale zcela nepochybně ve staré Francii, asi by nás... No, koncentráky Jahn nevymyslel, ty Hitler převzal až od Lenina.

Vysílá se v pátek 7.3.

(připomínky a názory na tento příspěvek zasílejte e-mailem na adresu mnovotny@rp.cro.cz)

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.