Středočeský kraj dá na kulturu a obnovu památek 27 milionů

4. únor 2003

Středočeský kraj podpoří kulturu a údržbu stavebních památek v regionu milionovými částkami. V grantovém řízení uvolní 18 milionů z fondu obnovy památek a devět milionů z fondu kultury. Podstatnou část peněz už rada kraje mezi žadatele rozdělila. Příspěvky obcím a částky nad 200.000 korun musí ještě schválit na březnovém jednání zastupitelé. Peníze z fondu obnovy památek dostanou přednostně projekty zaměřené na likvidaci následků srpnových povodní.

Částku 200.000 korun získá například poškozený zámek Štěpán v Obříství, tvrz v obci Křepenice, mělnický kostel sv.Vavřince a mnohé církevní stavby. Kraj navíc dá 700.000 korun na statické zajištění a opravu chrámu sv.Barbory v Kutné Hoře a 400.000 korun na zámek v Bečvárech. Výše škod, které napáchala velká voda na středočeských památkách, je odhadnuta na téměř půl miliardy korun. Kraj se snažil vyhovět co největšímu počtu žadatelů. Peníze přidělil tak, aby vlastník památky mohl udělat alespoň část nutných prací a mohl v nich později pokračovat.

Z fondu kultury kraj dá po jednom milionu kamenným divadlům v Mladé Boleslavi, Kladně a Příbrami. Podpoří i desítky regionálních kulturní akcí, které přesahují rámec obce a mají regionální či celostátní dosah. Podpoří například 200.000 korun Operní týden Kutná Hora 2003. Stejný obnos věnuje i na Barokní slavnosti v Mnichově Hradišti a Podblanický hudební podzim. Podporu 50.000 korun získají mimo jiné festivaly Rock for people, Romský slavík 2003 a Salon tradičního jazzu.

Spustit audio