Sudy s jedy ve Viticích

19. březen 2003

Zemědělskému družstvu ve Viticích na Kolínsku se zřejmě nepodaří v brzké době zbavit prorezavělých sudů s kyanidem, které v jeho areálu několik let skladuje klatovská firma Bioprogres. Okresní soud v Kolíně sice rozhodl, že firma má jedy ze skladu vyklidit, ta ale nemá vhodné prostory. Soudní vykonavatelka navíc družstvu sdělila, aby jedy přestěhovalo samo, napsaly dnešní Deníky Bohemia.

"Jsme zklamáni. Představa, že sudy zlikviduje stát na úkor Bioprogresu, se nenaplnila," řekl listu zástupce vitických družstevníků Jiří Holomčík. Na otázku, kdo by družstvu převezení a uskladnění sudů zaplatil, podle něj odpověď nedostali.

Firma Bioprogres chtěla s pomocí státní dotace vybudovat zařízení, na němž by z kyanidů vyráběla hnojivo. Peníze ale nedostala a později přestala zemědělcům platit i nájemné na skladování sudů. "Zřekli se zodpovědnosti a požádali o výmaz z obchodního rejstříku," řekl Holomčík. Hůře podle něj dopadla společnost ZZN Třebíč, kde po Bioprogresu zůstalo 300 tun kyanidu, ve Viticích je "jen" 77 tun. Vystěhováním sudů ze skladu by se zemědělcům uvolnil prostor pro podnikání. Chtějí v něm vybudovat chladírnu na ovoce.

Spustit audio