Uprchlíky bych nechtěl ubytovávat v tělocvičnách. V případě potřeby jsme ale připraveni i na toto řešení, říká kolínský starosta Michael Kašpar

15. březen 2022

Hostem pořadu K věci byl starosta Kolína Michael Kašpar (Změna pro Kolín).

V rozhovoru s Tomášem Pancířem hovořil Michael Kašpar o pomoci Ukrajině, ubytování uprchlíků v Kolíně, kapacitě škol a školek pro jejich děti, rozpočtu města na letošní rok a investicích, včetně plánu na velký parkovací dům u nádraží. Posluchače také pozval na prohlídku unikátních historických památek Kolína, zejména parléřovského chrámu sv. Bartoloměje, který je nově otevřený pro veřejnost.

I město Kolín se zapojilo do pomoci Ukrajincům, kteří opustili nebo opustí svou zemi. Zatím nabídlo možnost ubytování pro více než 100 lidí. „Jde o místa ve dvou bývalých ubytovnách. V jednom z nich už bydlí správce a začínají se tam ubytovávat první lidé z Ukrajiny, kteří to potřebují. Jsou to zejména maminky s malými dětmi. Od tohoto týdne už také fungují volnočasové skupiny pro děti. Je tam zajištěno nejenom hlídání dětí, ale i výuka češtiny," říká k aktuální situaci kolínský starosta.

Poslechněte si celý rozhovor v audioverzi.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.