Úterní Noční linka: Co si doma uděláme, to máme

6. květen 2025

Dnešní doba nás často vrací zpátky k tomu, co už dobře znaly naše babičky a dědečkové – že když si něco uděláte sami, má to úplně jinou chuť i hodnotu. 

Vaříte si doma marmelády, děláte si zavařeniny, pečete vlastní chleba? Možná si sušíte bylinky, nakládáte zeleninu, nebo pěstujete ovoce na zahrádce. A pánové – chodíte na ryby, nebo máte dokonce vlastní úlovky ze zvěřiny?

V této Noční lince si budeme povídat o soběstačnosti. O tom, co si doma zvládnete vyrobit, vypěstovat nebo ulovit. Co vás k tomu přivedlo? A co všechno už dnes dokážete udělat vlastníma rukama?

Svůj příběh zavolejte Jarce Barboříkové do zlínského studia Českého rozhlasu na telefonní číslo 731 800 900 nebo napište sem, přímo pod téma (rozhlas.cz/linka). K dispozici je také email linka@rozhlas.cz. Těším se na Vás!

Jari|Poslouchám Vás v Kanadě a ja jsem našel nápad na IT nastříhám nové konečky Douglas jedle dám do Vodky , nechám macerovat par týdnů v pokojové teplotě , scedím přidám 20% Cognac nebo Rumu Nechat uležet pár měsíců potom Na Zdraví! Jari Skaliske Hory , Golden , Britská Columbie
Lenka |Dobrý večer k dnešnímu tématu dělám vše co jde sýry peču chleba téměř denně zavařují co se dá no zkrátka jsme hodně soběstační a vše mě moc baví a vše dělám s láskou krásný večer všem poslouchám vás denně jsem závislák noční linky dobrou Lenka
Boženka |Dobrý večer, dneska je úžasná noční linka. Já už 9 let nekoupila chleba . Peču hlavně kváskový. Kvásek si krmím sama . Poslední dodobou si dělám i paštiku i sádlo si škvařím sama . Zdravím a krásný večer všem. Boženka
frantisek svaricek|DOB RÝ VEČÉR P.JARUŠKO A POSL.N.L.SÁM JSEM SI POSTAVIL DŮM,I DĚTEM JSEM POSTAVIL DOMY, MANŽÉLKA SE STARÁ O ZAHRADKU,JÁ O TRÁVNIK NA NAŠI ZAHRÁDCE. MANŽÉLKA NAKLÁDÁ ZELENINU A ZAVAŘUJE OVOCE.TOJE TAK ASI VŠECHNO CO SI DĚLÁME V NAŠEM VJEKU SAMI.FRANTIŠEK Z ŽIDLOCHOVIC.
Pavel ze Židlochovic|Hovořila krásný večer já jsem si udělal sám stojánek na telefon kam ho kam ho opřu když komunikuji přes videohovor normálně z krabice a slepicí pásky a taky jsem si sám udělal velikonoční ovečku z korku s vatiček do uší které jsem sundal z té tyčinky z té tyčinky jsem udělal nožičky ty vatičky jsem polepil na ten korek kde jsem pak udělal takový chumel těch vatiček co jsem udělal hlavičku je dvoje ty vatičky jsem zploštil to byly uší a konce syrek když je tam ta síra tak to jsem tam natlačil to jsem udělal z toho očička a udělal jsem si takovou ovečku tak to jsem si tak udělal jako sám hezký večer
franz|máte na výběr, zaměstnání pod zaměstnavatelem, což jste novodobým rábem, nebo být si svým pánem, což znamená, že si vytvoříte čas na vše, co se týče zásobování potravin.....být sobě-stačným je ovšem tzv řehole a musíte to umět a chtít, ta chuť dnes u většiny populace není, raději vstoupí do svazku zaměstnance , 8,5 hodiny / den a šmytec, pohoda a čas na koníčky.........musíte na tom mít žaludek a lidově řečeno náturu, je z pohledu zaměstnance paráda, že máte svůj dům, zahradu, dobytek, víno, pálenku, ryby, zvěřinu .............a k tomu 24 hodin denně službu, to již ale ten dotyčný nevidí, z chaloupky pod lesem v bílých karpatech zdraví noční linku pan franz, holt jak se říká, každý strůjce svého osudu, raději si peču chléb sám..........jen tu mouku jsem musel kupovat...a proč to ? zaměstnavatel vás může tzv zradit, ale půda vás nikdy nezradí, a když, tak nenarostou zemáky ale aspoň zelé a hlad zaženete............jak se na slováckých kopanicích říká, zemáky a zelé, to je živobití celé
Allena|Nezavařuji nic koupím aspoň to má vitamíny domácí ne zdravím ,,

Mohlo by vás zajímat