V Kolešovicích na Rakovnicku obnovili historickou tyčovou chmelnici

16. květen 2013

Kolešovice na Rakovnicku se mohou pochlubit světovým chmelařským unikátem. V obci, kolem které leží asi 130 hektarů chmelnic, obnovili historickou tyčovou chmelnici. A místní nadšenci chtějí opravit i sousední starobylou několikapatrovou sušárnu. V ní by se měl nejen sušit chmel, ale lidé by tu mohli zažít časy chmelových brigád.

„Chtěl jsem, aby tady vzniklo něco, co už se jinde nevidí. Vidí se to v muzeích, na fotografiích. Ani na internetu se pořádně nenajde žádná zmínka o tyčové chmelnici. Proto jsem si říkal, Kolešovice, centrum chmelařské oblasti, tyčová chmelnice bude ideální prezentací našeho zlata,“ popisuje Radomír Dvořák, ředitel místní akční skupiny Rakovnicko, v jehož hlavě se myšlenka obnovit historickou tyčovou chmelnici zrodila. A to právě v obci, kde od dětství žije.

Teď je doba tradičních jarních prací, podobně jako na jiných chmelnicích v okolí.

„Je tady jediný rozdíl. Kromě masivních sloupů a drátů jsou tady jen dřevěné tyče. Veškeré ostatní práce probíhají stejně. Akorát je to vše ruční práce,“ vysvětluje Dvořák.

  • V kraji zlatavého moku natáčela Alena Rokosová
    " style="">
    V kraji zlatavého moku natáčela Alena Rokosová
    " style="">
    V kraji zlatavého moku natáčela Alena Rokosová
0:00
/
0:00

Do země je zasazených přesně 153 šestimetrových dřevěných tyčí. Vsazují se do ní na jaře, když začne vyrůstat chmelová réva, v tomto případě žatecký poloraný červeňák. Poprvé se tu chmel sklízel loni v září, a to podobným způsobem jako v době mezi polovinou 19. a 20. století. Zhruba v padesátých letech totiž chmelaři tento způsob pěstování opustili.

„Tyčová chmelnice je neskonalá pracnost a dřina. Nedokážu si představit, že všechna pole, která kolem Kolešovic jsou, byla chmelnicemi a že to ti lidé dokázali připravit, sázet tyče, seřezávat babky, přivazovat chmel a starat se o něj,“ říká Radomír Dvořák.

Loni z nové chmelnice sklidili asi 40 věrtelů chmele. Letos by měla být produkce minimálně dvojnásobná. Letos se i chmel nasuší a uvaří se z něj pivo.

V Kolešovicích na Rakovnicku obnovili historickou tyčovou chmelnici

Na místě, kde současná chmelnice stojí, ale v minulosti chmelnice nestála, byl tu potok. Ten se zavážel různým materiálem.

„Půdu jsme nechali vyhodnotit a má velmi dobrou kvalitu. Chmel má dobré podmínky i dostatečnou vláhu,“ uvádí Radomír Dvořák, který má spolu s několika dalšími obyvateli Kolešovic v plánu obnovit i sousední historickou sušárnu z 80. let 19. století.

Její dnešní podoba je výsledkem přestavby provedené před druhou světovou válkou. Po ní se tu chmel sušil už jenom chvíli, ale téměř všechno se tu dochovalo v původním stavu. Musí se jen opravit střecha, do které místy teče.

V historické třípatrové dvoukomorové sušárně by se chmel mohl sušit už od příštího roku. Pracovat by ale měla jen jedna komora.

V plánu je zde vybudovat funkční expozici, kde by si zájemci mohli sušení chmele sami vyzkoušet. A třeba zažít to, co lidé ještě nedávno zažívali na dodnes tolik vzpomínaných chmelových brigádách.