V Mělníku slouží nově 120 plyšových medvědů. Medvídek Péťa pomáhá policistům i záchranářům v kontaktu s dětmi

14. říjen 2024 14:00

Hasiči, záchranáři, policisté i strážníci v Mělníku vozí nově v autech plyšového medvěda Péťu. Pomáhá jim navazovat kontakt s dětmi při dopravních nehodách, požárech a podobných událostech. A není jediným zvířetem, které při práci s dětmi využívají.

„Medvídek slouží k tomu, když třeba hasiči nebo policisti přijedou k nějaké nehodě nebo podobné krizové situaci, kde je malé ditě, tak ono se může bát a nemá pocit důvěry. Medvídek může pomoci k navázání kontaktu, aby dítě členovi záchranného systému věřilo, aby se uklidnilo a nebylo roztěkané,“ vysvětluje strážník Martin Moták.

Medvěd Péťa

Kolegu doplňuje strážnice Radka Srbová.„Je to třeba i v případě, když se dítě ztratí. Medvěd pomůže navázat s tím dítětem komunikaci.“

Liška i opice

Medvěd Péťa

Strážníci, kteří medvídka předvedli, se přesunuli do místní základní školy, kde také proškolují žáky prvních tříd, jak se chovat ve městě a jak zvládat složité životní situace. Tam jim pomáhá další zvíře, liška. Za tu se převlékne strážnice a strážník s ní dětem vysvětluje, co se smí a co ne.

„Je to pro nás významný přínos. Děti se základní věci naučí v rodině, ale my navazujeme na výchovu a vzdělávání ze školky. Myslím, že i tyhle programy přispívají k tomu, aby se děti naučily a upevňovaly si základní pravidla společenského chování,“ říká Blanka, učitelka první třídy.

V Mělníku je montálně ve službě 120 plyšových medvědů. A aby pomáhajících zvířat nebylo málo, ve městě se do podobných aktivit zapojí i opice. Ta bude dětem radit, jak zvládat mobilní telefon a všechny nástrahy s ním spojené.

autoři: Radek Duchoň , jmy
Spustit audio