Včela samotářka, novoroční přání, papoušek amazoňan

31. prosinec 2011

V posledním Hobby magazínu roku 2011 jste se dozvěděli, jak pomoci naší zahradě, abychom měli na jaře a v létě více květin. Dále jsme vám například řekli, jak objevit rosný bod stěny, který právě výskyt plísní může ovlivnit. V chovatelské rubrice jsme představili velmi chytrého a šikovného opeřence - papouška „amazoňana“.

Domky pro včelky samotářky
Na podzim a v zimě se nám ze zahrady vytratily všechny květiny. Možná je čas zapřemýšlet, jak jim pomoci, abychom jich měli na jaře a v létě o něco více. Je mnoho druhů hmyzu, který může být pro celkovou rovnováhu zahrady užitečný, ale který druh nám může pomoci právě při opylování? A jak ho přilákat? Na vše potřebné se ptala Markéta Vejvodová Petra Dobrého ze společnosti Zelená domácnost.

  • Včela samotářka, novoroční přání, papoušek
    amazoňan
    " style="">
    Včela samotářka, novoroční přání, papoušek
    amazoňan
    " style="">
    Včela samotářka, novoroční přání, papoušek
    amazoňan
0:00
/
0:00

Novoroční přání
Chystáte se pořídit pro své známé novoroční přání? Možná byste letos mohli zkusit sami vyrobit zajímavou novoročenku. Inspiraci najdete v následujícím příspěvku. O novoročních blahopřáních nám prozradil víc Jan Zítka.

Kde se vyskytují plísně a kde je rosný bod
V zimě bývá doma nejen chladno, ale bohužel i vlhko, protože je stále méně sluníčka. To se možná nedobře projeví i na vašich zdech. Místa, která jsou vlhčí, mohou o to více trpět plísněmi. Víte ale, na kterých zdech vám toto nebezpečí skutečně hrozí? A jak například objevíte tzv. rosný bod stěny, který právě výskyt plísní může ovlivnit? Na všechny informace se ptala Markéta Vejvodová Radovana City z firmy Primalex.

Papoušek amazoňan
V chovatelské rubrice jsme vám představili velmi chytrého a šikovného opeřence. Řeč byla o papouškovi zvaném amazoňan. Ten dorůstá výšky 30 až 40 centimetrů a výborně napodobuje různé zvuky a slova. Je vhodný spíš pro zkušenější chovatele. O amazoňanech nám víc řekla kurátor oddělení ptactva pražské ZOO Antonín Vajdl, za kterým nás zavedl Jan Zítka.

Dobrá rada na závěr:
Z pomerančů získáme nejvíc šťávy, pokud mají pokojovou teplotu. Před vymačkáním ovoce "pomačkáme" v dlani, aby se šťáva úplně uvolnila.