Velikonoce a jarní očista
5. duben 2012
Zelený čtvrtek aneb Velikonoce jsou tu - čeho se během nich vyvarovat a jak tělu pomoci s jarní očistou?
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Je před Velikonocemi a před námi je také další část seriálu Hubněte zdravě s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou, dobrý den.
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Dobré odpoledne.
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Budeme řešit, protože máme "zelený čtvrtek", zelené jídlo.
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ano, samozřejmě.
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Existuje nějaké zelené doporučení z hlediska zdravého životního stylu?
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Zelených doporučení byla tradiční medicína právě o Velikonocích vždycky plná. To, co určitě vědí naše už prababičky, protože babičky už jsou moderní, je to, že se vždycky velmi doporučovaly mladé kopřivy. A ty se dávaly vlastně úplně do všechno. To znamená, dělal se třeba svítek, to je vejce s vodou, trochou mouky. A do toho se dávaly nasekané kopřivy. Kopřivový čaj se dělal. Dívky si myly vlasy v kopřivovém odvaru. Dělalo se prostě s kopřivami různé věci.
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Co je na těch kopřivách tak dobrého?
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Všechny vlastně mladé listy jsou přímo nabity různými růstovými hormony, které jsou tedy důležité pro rostliny. Tady bych chtěla říct, že růstové hormony rostlin nemají s růstem člověka nic společného, ale je to vlastně ty zelené části rostlin tedy obsahují spoustu různých flavonoidů, různých vitamínů. Vitamín C je jenom jeden z nich, je tam i v podstatě vitamín E, jsou tam vitamíny rozpustné spíše ve vodě než v tucích. To znamená, jsou to látky, které vlastně pomáhají té rostlině růst. Pokud konzujeme tuhle tu část rostliny, čili mladé listy, což se týká i bylinek, v co nejčerstvějším stavu, to znamená, že je nesušíme, tak si zachovávají i všechny silice a další látky, které povzbuzují například chuť k jídlu. U kopřivy konkrétně je diuretický efekt, to znamená, zvyšuje s tvorba moči. Takže tohle to všechno jsou vlastně látky, které v té rostlině na jaře jsou nejvíc vlastně přítomny v listu.
/ Písnička /
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Čtvrteční Hubněte zdravě s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou. Máme "zelený čtvrtek velikonoční", proto si o tom povídáme. Tedy jestli jsou některé potraviny, které jsou zelené vhodné pro naše hubnutí. Už jsme probrali mladé listy rostlin. Je něco dalšího zelené, co by se nám hodilo do toho jídelníčku, že bychom zhubli i?
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Po zimě bychom mohli mít schované naložené zelí, což je tradiční vlastně potraviny zimní, kterou si již staří Čechové na zimu nakládali. Tohle to zelí bylo naložené v octě a byl to báječný zdroj vitamínu C. Opravdu tedy nakládané zelí kyselé je vysloveně céčková bomba. Takže říkali jsme, že vlastně C vitamín je mocný antioxidant, po zimě je to velmi důležitá věc, abychom vlastně nedostávali různé virózy a další pozimní choroby. Další z těch zelených věcí, kterou bych tady chtěla vypíchnout, je kromě oblíbeného špenátu, ve kterém je tedy trojmocné železo, které je trošku hůř sice dostupné, ale je tam velmi dobré kombinaci s kyselinou listovou. Takže špenát výborně slouží pro podporu krvetvorby. Takže další velmi dobrá zelená potravina. A z dalších bych chtěla upozornit na kapustičky, takové ty maličké růžičkové, které jsou vlastně báječným zdrojem bílkoviny. Je to jedna z mála zelenin, která tedy té bílkoviny v sobě obsahuje množství srovnatelné třeba jistě s jogurty. Další, co je velmi dobrým pojarní nebo zeleným zdrojem živin, je například artyčok, o němž se ví, že je velmi dobrý pro játra. Podporuje tvorbu žluči a vlastně její tekutost. To znamená, pro lidi ...
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Takže, kdo pije, měl by jíst artyčok.
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Já bych takto to velmi nerada řekla, ale samozřejmě pro vylučování žlučových kyselin je artyčok výborný. To důležité na tom je, že ne, že ten člověk pije, ale spíš pro ty, kteří právě se chtějí zbavit tuků, protože tady dochází k té správné tvorbě žluči a k tomu, aby ta potrava vlastně byla dobře strávena v tenkém střevě.
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
O dalších zelených potravinách, účincích a o hubnutí s nimi si budeme na Regionu povídat za chvíli.
/ Písnička /
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Velikonoční vydání Hubněte zdravě. Zelené, protože máme "zelený čtvrtek", zajímá mě, jestli když je na výběr v zelenině nebo i v ovoci barevná škála, kde je i ta zelená, jestli ta zelená varianta bude pro nás lepší, zdravější. Jestli třeba i takhle se nám to snažili ti staří Čechové vštípit to zelené na jaro, když bude zelené jablko a červené, jestli si máme dát radši to zelené, protože bude lepší. Když je zelená a červená paprika, je lepší zelená paprika, je lepší zelená okurka nebo takovéhle i další věci. Je zelená signálem pro zdravý životní styl a pro hubnutí?
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Tady bych chtěla říct, že zase platí, že strava má být pestrá. To znamená, nejenom samá zelená, nejenom samá červená nebo žlutá. Strava by opravdu měla být pestrá, protože barva, kterou ta strava má, je vlastností různých přítomných, biologicky aktivních látek, které se liší. Takže třeba červenou a žlutou barvu mají na svědomí karoteny a ty mají trošičku jiný efekt než ta zelená barviva. To znamená, opravdu pestrou stravou se nejlépe dostaneme k té vyrovnané harmonii barvy duhy. To máte stejné jako třeba zelený lilek nebo červený lilek není. Lilek je prostě fialový. Takže chceme-li ho zařadit, tak nemůžeme se orientovat jenom na zelené věci. Ale já bych ještě zůstala u zelených. My jsme sice říkali zelenina zelená, ale tady bych chtěla upozornit na zelené luštěniny, to znamená fazole a hrášek, které v čerstvém stavu jsou jednak výborným zdrojem tedy té zelené barvy, o které dnes hovoříme, jednak jsou ale zdrojem velmi potřebných polysacharidů. A těch můžeme mít po zimě relativní nedostatek, protože já doufám, že všichni vyrazí do zelené přírody a budou se snažit procházet. A v tu chvíli na prvních deset až patnáct minut svého pohybu budou potřebovat dostatek sacharidů, dostatek škrobu. Takže určitě, pokud se buď vydávají na procházku, anebo vrátí z procházky, bylo by dobré vzít si sebou trošku těchto čerstvých zelených luštěnin.
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Takže turistická sezóna s hráškem a zelenými fazolkami.
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Přesně tak.
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Tak to je doporučení tedy na jaře, na Velikonoce od paní doktorky Kateřiny Cajthamlové. Přeju hezký zbytek těch letošních velikonočních svátků, ať už vás někdy vyšupe nebo ne v pondělí. A těším se zase ve čtvrtek.
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Výborně. A tady bych ještě chtěla zdůraznit takovou maličkou tečku, která bude sice nikoliv zelená, ale žlutobílá. Takže znovu chci zdůraznit, konzumace vajec není nebezpečná pro hladinu cholesterolu. A říkám to schválně, protože už v roce 1982 to nezvratně prokázala Framinghamská studie, že v podstatě konzumace do dvou vajec denně není nebezpečná.
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Tak hurá na koledu.
--------------------
Je před Velikonocemi a před námi je také další část seriálu Hubněte zdravě s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou, dobrý den.
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Dobré odpoledne.
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Budeme řešit, protože máme "zelený čtvrtek", zelené jídlo.
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ano, samozřejmě.
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Existuje nějaké zelené doporučení z hlediska zdravého životního stylu?
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Zelených doporučení byla tradiční medicína právě o Velikonocích vždycky plná. To, co určitě vědí naše už prababičky, protože babičky už jsou moderní, je to, že se vždycky velmi doporučovaly mladé kopřivy. A ty se dávaly vlastně úplně do všechno. To znamená, dělal se třeba svítek, to je vejce s vodou, trochou mouky. A do toho se dávaly nasekané kopřivy. Kopřivový čaj se dělal. Dívky si myly vlasy v kopřivovém odvaru. Dělalo se prostě s kopřivami různé věci.
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Co je na těch kopřivách tak dobrého?
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Všechny vlastně mladé listy jsou přímo nabity různými růstovými hormony, které jsou tedy důležité pro rostliny. Tady bych chtěla říct, že růstové hormony rostlin nemají s růstem člověka nic společného, ale je to vlastně ty zelené části rostlin tedy obsahují spoustu různých flavonoidů, různých vitamínů. Vitamín C je jenom jeden z nich, je tam i v podstatě vitamín E, jsou tam vitamíny rozpustné spíše ve vodě než v tucích. To znamená, jsou to látky, které vlastně pomáhají té rostlině růst. Pokud konzujeme tuhle tu část rostliny, čili mladé listy, což se týká i bylinek, v co nejčerstvějším stavu, to znamená, že je nesušíme, tak si zachovávají i všechny silice a další látky, které povzbuzují například chuť k jídlu. U kopřivy konkrétně je diuretický efekt, to znamená, zvyšuje s tvorba moči. Takže tohle to všechno jsou vlastně látky, které v té rostlině na jaře jsou nejvíc vlastně přítomny v listu.
/ Písnička /
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Čtvrteční Hubněte zdravě s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou. Máme "zelený čtvrtek velikonoční", proto si o tom povídáme. Tedy jestli jsou některé potraviny, které jsou zelené vhodné pro naše hubnutí. Už jsme probrali mladé listy rostlin. Je něco dalšího zelené, co by se nám hodilo do toho jídelníčku, že bychom zhubli i?
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Po zimě bychom mohli mít schované naložené zelí, což je tradiční vlastně potraviny zimní, kterou si již staří Čechové na zimu nakládali. Tohle to zelí bylo naložené v octě a byl to báječný zdroj vitamínu C. Opravdu tedy nakládané zelí kyselé je vysloveně céčková bomba. Takže říkali jsme, že vlastně C vitamín je mocný antioxidant, po zimě je to velmi důležitá věc, abychom vlastně nedostávali různé virózy a další pozimní choroby. Další z těch zelených věcí, kterou bych tady chtěla vypíchnout, je kromě oblíbeného špenátu, ve kterém je tedy trojmocné železo, které je trošku hůř sice dostupné, ale je tam velmi dobré kombinaci s kyselinou listovou. Takže špenát výborně slouží pro podporu krvetvorby. Takže další velmi dobrá zelená potravina. A z dalších bych chtěla upozornit na kapustičky, takové ty maličké růžičkové, které jsou vlastně báječným zdrojem bílkoviny. Je to jedna z mála zelenin, která tedy té bílkoviny v sobě obsahuje množství srovnatelné třeba jistě s jogurty. Další, co je velmi dobrým pojarní nebo zeleným zdrojem živin, je například artyčok, o němž se ví, že je velmi dobrý pro játra. Podporuje tvorbu žluči a vlastně její tekutost. To znamená, pro lidi ...
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Takže, kdo pije, měl by jíst artyčok.
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Já bych takto to velmi nerada řekla, ale samozřejmě pro vylučování žlučových kyselin je artyčok výborný. To důležité na tom je, že ne, že ten člověk pije, ale spíš pro ty, kteří právě se chtějí zbavit tuků, protože tady dochází k té správné tvorbě žluči a k tomu, aby ta potrava vlastně byla dobře strávena v tenkém střevě.
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
O dalších zelených potravinách, účincích a o hubnutí s nimi si budeme na Regionu povídat za chvíli.
/ Písnička /
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Velikonoční vydání Hubněte zdravě. Zelené, protože máme "zelený čtvrtek", zajímá mě, jestli když je na výběr v zelenině nebo i v ovoci barevná škála, kde je i ta zelená, jestli ta zelená varianta bude pro nás lepší, zdravější. Jestli třeba i takhle se nám to snažili ti staří Čechové vštípit to zelené na jaro, když bude zelené jablko a červené, jestli si máme dát radši to zelené, protože bude lepší. Když je zelená a červená paprika, je lepší zelená paprika, je lepší zelená okurka nebo takovéhle i další věci. Je zelená signálem pro zdravý životní styl a pro hubnutí?
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Tady bych chtěla říct, že zase platí, že strava má být pestrá. To znamená, nejenom samá zelená, nejenom samá červená nebo žlutá. Strava by opravdu měla být pestrá, protože barva, kterou ta strava má, je vlastností různých přítomných, biologicky aktivních látek, které se liší. Takže třeba červenou a žlutou barvu mají na svědomí karoteny a ty mají trošičku jiný efekt než ta zelená barviva. To znamená, opravdu pestrou stravou se nejlépe dostaneme k té vyrovnané harmonii barvy duhy. To máte stejné jako třeba zelený lilek nebo červený lilek není. Lilek je prostě fialový. Takže chceme-li ho zařadit, tak nemůžeme se orientovat jenom na zelené věci. Ale já bych ještě zůstala u zelených. My jsme sice říkali zelenina zelená, ale tady bych chtěla upozornit na zelené luštěniny, to znamená fazole a hrášek, které v čerstvém stavu jsou jednak výborným zdrojem tedy té zelené barvy, o které dnes hovoříme, jednak jsou ale zdrojem velmi potřebných polysacharidů. A těch můžeme mít po zimě relativní nedostatek, protože já doufám, že všichni vyrazí do zelené přírody a budou se snažit procházet. A v tu chvíli na prvních deset až patnáct minut svého pohybu budou potřebovat dostatek sacharidů, dostatek škrobu. Takže určitě, pokud se buď vydávají na procházku, anebo vrátí z procházky, bylo by dobré vzít si sebou trošku těchto čerstvých zelených luštěnin.
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Takže turistická sezóna s hráškem a zelenými fazolkami.
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Přesně tak.
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Tak to je doporučení tedy na jaře, na Velikonoce od paní doktorky Kateřiny Cajthamlové. Přeju hezký zbytek těch letošních velikonočních svátků, ať už vás někdy vyšupe nebo ne v pondělí. A těším se zase ve čtvrtek.
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Výborně. A tady bych ještě chtěla zdůraznit takovou maličkou tečku, která bude sice nikoliv zelená, ale žlutobílá. Takže znovu chci zdůraznit, konzumace vajec není nebezpečná pro hladinu cholesterolu. A říkám to schválně, protože už v roce 1982 to nezvratně prokázala Framinghamská studie, že v podstatě konzumace do dvou vajec denně není nebezpečná.
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Tak hurá na koledu.
Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je firma NEWTON Media a.s. Texty neprocházejí korekturou.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.