Západoafrická batátová polévka s arašídy

 S pátečními apetýtovými recepty míříme do světa polévek podle Světlany Synákové, autorky kuchařky Atlas polévek. Dnes pro vás máme recept na Západoafrickou batátovou polévku s arašídy. 

Budete potřebovat:

  • 1-2 batáty
  • 1 velkou cibuli
  • kousek zázvoru, nakrájený na drobno
  • ½ lžičku cayenského pepře
  • 2 polévkové lžíce arašídového másla
  • 1 malý šálek arašídů (lepší čerstvých, ale můžou být i pražené)
  • šťávu z 1 citronu
  • sůl
  • arašídový olej

Postup:

  1. Rozpálíme v hrnci arašídový olej a pozvolna na něm osmažíme cibuli a zázvor.
  2. Přidáme arašídové máslo, cayenský pepř a šálek vody a necháme na malém ohni směs dusit 10 minut.
  3. Batáty oloupeme, nakrájíme na kostky a přidáme k cibuli.
  4. Chvilku všechno mícháme a opékáme a poté přidáme ½ l vody.
  5. Osolíme a dusíme pod pokličkou přibližně 20 minut, dokud batáty nejsou úplně měkké.
  6. Polévku rozmixujeme ponorným mixérem, zředíme na potřebnou konzistenci, dochutíme solí a citronovou šťávou a už nevaříme.
  7. Na pánvi na sucho opražíme arašídy a v moždíři je nahrubo nadrtíme.
  8. Polévku podáváme posypanou drcenými arašídy.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.