Zapečená cuketa s nivou
V pátečním Apetýtu vybíráme z receptů bez masa. Dnes sáhneme po cuketě. Počátky jejího pěstování a zpracování sahají až do sedmi tisíc let před naším letopočtem.
Pochází z Mexika a střední Ameriky. Chuťově je hodně jemná a snadno přebírá chuť jiných ingrediencí či koření. V kuchyni se hodí snad na všechno. Do polévky, na smažení, do trouby, na pomazánky, do salátů i do různých buchet či moučníků.
Budete potřebovat:
- 1 cuketu
- 75 g nivy
- 1 cibuli
- 7 žampionů
- olivový olej
- 1-2 stroužky česneku
- sůl a další koření podle chuti
Postup:
- Cuketu omyjeme a rozpůlíme (neloupeme!).
- Vydlabeme jadřinec, který odložíme do mísy, a poté, co pustí vodu, ho slijeme a necháme osušit.
- Na pánvi rozpálíme olej.
- Dozlatova osmahneme na drobno nakrájenou cibuli a vnitřek cukety.
- Poté zalijeme troškou vody a chvilku dusíme s nakrájenými žampiony, drceným česnekem, špetkou soli (moc nesolit, niva je slaná dost) a dalším kořením (hodí se třeba provensálské).
- Pak odstavíme a smícháme s nivou.
- Připravenou směsí naplníme půlky cukety, navrch okořeníme a dáme zapéct do trouby.
- Podáváme s brambory.
Tip: Brambory můžeme připravit přímo s cuketou. I se slupkou je (očištěné) nakrájíme na plátky, osolíme a okořeníme a dáme péct na plechu s cuketou, který je vyložený pečicím papírem. Nebo plátky brambor osmahneme na pánvi a poté ochutíme.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka