Zastupitelé zrušili sporné body vyhlášky o psech v Kutné Hoře

5. únor 2003

Kutnohorští zastupitelé zrušili dva sporné body vyhlášky upravující pohyb zvířat ve městě. Jeden se týkal povinnosti uklízet zvířecí výkaly a druhý omezení zvířete vodítkem a náhubkem. Jinak vyhláška platí. Vymezuje plochy, kam by zvířata neměla mít přístup. To znamená dětská hřiště nebo parky. Tento bod zřejmě zůstane i při případné novelizaci vyhlášky. Radnice o ní ale zatím neuvažuje.

Původní vyhláška vyvolala mezi radnicí a majiteli psů spor, který musel rozhodnout až okresní úřad. Nejprve pozastavil platnost sporných bodů a požádal zastupitele, aby je opravili. Protože tak neučinili, obrátil se přednosta na Ústavní soud, aby vyhlášku přezkoumal. Město nyní požádalo krajský úřad, který je nástupcem zaniklého okresního úřadu, aby podnět k Ústavnímu soudu stáhl.

Bývalý přednosta radním loni vytkl, že sankce za porušení povinnosti uklízet zvířecí výkaly stanovila vyhláška v rozporu s přestupkovým zákonem. Sporný byl podle něj i výklad povinnosti omezit "podle potřeby" pohyb zvířete po veřejném prostranství vodítkem zkráceným na "potřebnou" délku nebo náhubkem. Nikde však už nebylo stanoveno, o jakou potřebu jde.

Vyhlášku schválili zastupitelé loni v dubnu. Reagovali tak na četné protesty majitelů zvířat, kteří se cítili omezováni původním předpisem z roku 2001. Podle něj mohli například venčit psy 50 metrů od památkově chráněných objektů. Zvířata navíc musela být ve městě vždy na vodítku dlouhém maximálně dva metry.

Spustit audio