Zdravotnictví a sociální služby nejsou propojené

Opak zní logicky. Člověk je nemocný, nemůže pracovat, neplatí daně ani neodvádí sociální a zdravotní pojištění. Navíc čerpá nemocenské dávky. Pojďme ho rychle vyléčit, klidně i drahou léčbou, ať je zdravý, může jít pracovat a systém tím ještě ušetří.

Ale vlastně neušetří. Drahou léčbu totiž zaplatí zdravotnictví a ušetří peníze jinému resortu, tedy sníží náklady v působnosti Ministerstva práce a sociálních věcí.

A jak je to s obyvateli Domova seniorů? Ten je financován ze „sociálních věcí“. Dříve míval v Domově důchodců ordinaci obvodní lékař a bylo mu z pohledu svého platu jedno, jestli pracuje v ní nebo v ordinaci „na obvodě“.

Dnes se praktickému lékaři pro dospělé nevyplatí ordinovat v domově seniorů, protože se prací ve své kmenové ordinaci lépe uživí. Proto si budeme povídat s předsedou jedné z odborných společností ČLS JEP, vzniklých až po revoluci a sdružující lékaře ve zdravotních a sociálních službách, MUDr. Radoslavem Svobodou. Jeho předchůdce vyhořel. Ani v ordinaci, ani doma, ale obrazně. Proto předal žezlo, které není vůbec lehké. Převzal ho od něj host našeho dnešního podcastu a podělí se s námi s jeho tíhou.

Poslechněte si celý rozhovor v podcastu.

autor: Petr Arenberger
Spustit audio