Zemřel Mark Podwal, umělec s láskou k židovské Praze

22. září 2024

Ve věku 79 let zemřel minulý pátek 13. září v New Yorku výtvarník Mark Podwal, umělec s láskou k židovské Praze.

S Markem Podwalem jsem se poprvé setkal, když jsme v Židovském muzeu v Praze v roce 1997 pořádali jeho výstavu Židovské sny. Tehdy s ním, již renomovaným židovsko-americkým výtvarníkem, přijel do Prahy i nositel Nobelovy ceny míru Elie Wiesel, který v předmluvě k výstavnímu katalogu s odkazem na šoa napsal: „Mark Podwal dokáže zachytit to, co smrt zapomněla odnést.“

Pro mě to tehdy bylo prvotní nádherné setkání s Podwalovými kresbami a akvarely zakotvenými hluboko v židovské tradici: tajemnými náhrobními kameny, magickými symboly, hebrejskými písmeny v oblacích, anděly i bájnými zvířaty židovských legend. To vše zahaleno do skrytých významů a metafor, jež propojí třeba Jeruzalém s Prahou.

Mark Podwal, který se narodil v New Yorku 8. června 1945 původně polským židovským rodičům, byl přitom svým vzděláním lékař-dermatolog. Této své profesi zůstal po celý život věrný a je až neuvěřitelné, jak umělecky tvořivý přitom dokázal být.

Své první kresby publikoval od roku 1972 v The New York Times a brzy následovaly samostatné výstavy. Dnes jsou jeho díla zastoupena v téměř 50 uměleckých institucích po celém světě včetně pražského židovského muzea.

K Čechám si Mark Podwal získal obzvlášť blízký vztah. Jak řekl v jednom z rozhovorů, „v Praze se cítím nejblíž svým židovským kořenům“. Zajížděl sem pravidelně a vždy přišel s něčím novým. V roce 2009 jsme v Židovském muzeu vydali jím napsanou a ilustrovanou knihu Stavěno anděly o Staronové synagoze a tu později i trvale obohatil; podle vlastního návrhu pro ni nechal zhotovit vyšívanou oponu pro svatostánek, pláštík na Tóru i pokrývku na pult, na němž se z tohoto posvátného svitku předčítá. Jím navržené synagogální textilie současně zdobí i brněnskou synagogu.

V paměti také zůstává výstava děl Marka Podwala v Památníku Terezín zasvěcená staletí trvající persekuci Židů, ale blízká mu byla i hudba a literatura. Pro pražskou Státní operu vytvořil pohledy s mozartovskou tematikou a letos svým nenapodobitelným způsobem připomněl i 100. výročí narození Franze Kafky.

V roce 2019 ministerstvo zahraničních věcí udělilo Marku Podwalovi ocenění Gratias Agit za šíření dobrého jména České republiky v zahraničí. V mé paměti však nad všechny pocty a uznání zůstává Mark Podwal především jako blízký člověk; nesmírně skromný, empatický, se živým zájmem o lepší svět, nejen ten židovský. A ovšem bude chybět při bohoslužbě ve Staronové synagoze. Sedadlo s cedulkou s jeho židovským jménem Menaše ben Michael už zůstane prázdné.

autor: Leo Pavlát
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.