Zmetek

28. květen 2004

Ve středu jsem začal s vyprávěním o jazykovém pozadí slova mýto a jak se mi někdy stává, začalo se to všechno řetězit. Od mýta jsem přešel k mýtině, protože tato dvě podobná slova se dříve pokládala za příbuzná. Podle starších etymologů bylo mýto nejen poplatek za použití cesty či za překročení hranice, ale také za možnost vykácet kus lesa a na této mýtině pak založit vesnici. Mýto a mýtina podle dnešních poznatků jazykoví příbuzní nejsou. A do stejné rodiny nepatří ani dvě významově podobná slova, která se však různě píší. Totiž mýtit s ypsilonem po m a vymítat s měkkým i po m.

Říkal jsem včera, že vymýtit s ypsilonem má možná germánský, možná latinský původ a že vymítat je vlastně varianta slovesa vymetat a že slova vymetat, mést a metla jsou indoevropská, jejich základ met- znamenal "krouživě pohybovat, vířit". Nakonec jsem slíbil několik překvapivých příbuzných, slov, která patří do stejné jazykové rodiny jako výrazy mést, zametat, metla a vymítat s měkkým i. Hned je vyjmenuji. Jsou to slova zmítat se, omítat a omítka, metelice a metelit, také promítat, přemítat, namítat, odmítat, zamítat a dokonce i slovo zmetek. Všechny tyto výrazy opravdu vycházejí z indoevropského základu met-, který vyjadřoval nějaký obvykle krouživý pohyb a ve všech ten pohyb skutečně najdeme.

Michal Novotný

Souvislost zmítání se a pohybu je jasná: když se zmítáme, děláme prudké pohyby. Omítání je rovněž pohyb - při omítání zdí děláme krouživý pohyb, kterým házíme na zeď omítku. Metelice je prudce se pohybující sníh a když někam metelíme, uháníme jako ten sníh. Souvislost promítání s pohybem určitě spočívá v otáčení se filmového kotouče. Slovem přemítání naši předkové obrazně označili to, že při myšlení jakoby pohybujeme svými myšlenkami. A když něco namítáme, odmítáme či zamítáme, svůj nesouhlas na veřejnost jakoby házíme, metáme. Nakonec jsem si nechal zmetek, možná nejzajímavějšího člena této abych tak řekl pohybové rodiny. Dnes tímto slovem označujeme špatně vyrobený, nepovedený předmět, původně ale šlo nedonošené mládě, nedochůdče, které jeho matka předčasně vymetla, vyvrhla ze svého těla.

Náměty, dotazy a připomínky mi můžete posílat na e-mailovou adresu michal.novotny@rozhlas.cz.

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.