50tunový rychlozávěr sloužil ve vodní elektrárně ve Vraném nad Vltavou 88 let. Teď ho technici mění

17. červenec 2024 13:00

Technici mění ve vodní elektrárně ve Vraném nad Vltavou 50tunový rychlozávěr. Původní sloužil od roku 1936 a brzy by přestal splňovat přísné nároky na bezpečnost. Ocelová deska o rozměrech 6 x 12 metrů je pojistkou, dokáže za pár vteřin uzavřít přívod vody do Kaplanovy turbíny.

Za dva roky oslaví devadesátku, ale s dechem ještě zdaleka není u konce. Díky pravidelným modernizacím a údržbě zpracovávají dvě soustrojí vodní elektrárny Vrané nad Vltavou stále spolehlivě vodu z Vltavy i Sázavy. Aby elektrárna splňovala veškeré požadavky na fungování v rámci transformující se české energetiky, investuje tu ČEZ aktuálně do výměny rychlouzávěrů. Na soustrojí TG2 k tomu došlo loni a letos pokračují energetici na sesterské TG1.

Vodní elektrárna Vrané - výměna 50tunového rychlouzávěru

Světlo světa proto spatřila i druhá z dvojice obřích ocelových bezpečnostních pojistek o rozměrech 6,1 x 12 metrů, které umí uzavřít prostor přivaděče za 27,40 vteřiny a zastavit tak vodu na cestě k turbínám. Podobně jako loni, i letos nezabralo vytažení původního rychlouzávěru portálovému jeřábu a sehrané partě pracovníků ČEZ Energetické služby více než dvě hodiny. „Veterán“ byl odvezen k sešrotování a nový dorazí k usazení koncem prázdnin.

„Elektrárna Vrané je důležitým článkem Vltavské kaskády, protože přispívá ke vyrovnání hladiny a průtoku Vltavou pod velkými elektrárnami Slapy a Štěchovice a současně slouží jako dolní nádrž přečerpávací elektrárny Štěchovice II. Pro energetickou síť je ještě důležitější, že za necelé dvě minuty od vydání pokynu začne dodávat elektřinu domácnostem a průmyslovým podnikům ve středních Čechách. Pravidelná údržba a modernizace jako ta aktuální jsou proto nezbytnou podmínkou jejího spolehlivého fungování,“ uvedl Róbert Heczko, ředitel Vodních elektráren ČEZ.

Jak vytažení 50tunového uzávěru probíhalo? Poslechněte si v reportáži Radka Duchoně.

Víte, že...

  •  vodní elektrárna Vrané s celkovým výkonem 13,88 MW vyrábí bezemisní elektrickou energii a vyrovnává spolu s nádrží ve Štěchovicích špičkový odtok z elektrárny Slapy?
  •  nádrž vodního díla Vrané nad Vltavou o objemu 11 milionů m3 slouží současně jako dolní nádrž pro přečerpávací vodní elektrárnu Štěchovice II?
  •  minimální průtok nutný pro fungování elektrárny je 40 m3/s a stejný minimální objem vody odtud musí téct do Prahy?
  •  zatímco spuštění rychlouzávěru je možné už za 27,40 vteřin, k jeho vyzvednutí je potřeba 11 minut a 24 sekund?
autoři: Radek Duchoň , jmy | zdroje: Český rozhlas , ČEZ , a. s.
Spustit audio