Bramborové jitrnice
Čtvrteční recept Apetýtu zamíří k našim východním sousedům. Historie to tak zařídila, že typická slovenská jídla pocházejí z období, kdy Slovensko bylo většinou chudým krajem a hlavními pilíři tamní kuchyně byly brambory a zelí.
I dnešní recept obsahuje vše zmíněné. Jídlo s názvem Bramborové jitrnice, je další ze série slovenských receptů. Nenechte se však mýlit, nejedná se o vegetariánskou verzi pokrmu.
Připravte si:
- 2 kg brambor
- 2 lžíce krupice nebo hrubé mouky
- 150 g sádla
- 2 cibule
- 300 g čerstvých škvarků
- 150 g uzeného bůčku
- vypraná střívka
- česnek
- sůl, pepř a majoránku
Postup:
- Oloupané brambory nastrouháme, přidáme utřený česnek, sůl, pepř, majoránku, na sádle osmaženou nakrájenou cibuli, mouku, škvarky, nadrobno nakrájený bůček a všechny ingredience důkladně promícháme.
- Směsí plníme střívka.
- Postup je stejný jako u klasických jitrnic.
- Naplněné zašpejlované jitrnice vaříme 10 minut ve vroucí vodě a poté je dorůžova opečeme na sádle.
- Podáváme s kysaným zelím.
Tip: Směs se dá upéct i jako bochník sekané, pokud by se vám nechtělo pracně plnit střívka jitrnic.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka