Brynzovky
Recept na slané chuťovky, které se v rodině paní Boženy z Bílovic nad Svitavou pečou pravidelně, dostane prostor v dopoledním Apetýtu. Říká jim brynzovky a je jasné, co bude jednou z důležitých ingrediencí.
Ačkoliv je u nás brynza spojována především s našimi východními sousedy, její původ je sporný. Samotné slovo totiž pochází z rumunštiny a na Slovensko ho přinesli migrující Valaši (etnická skupina původem z rumunského Valašska). Právě zde ale dostal svou dnešní podobu. Tento sýr je oblíbený i v dalších karpatských zemích. Je to výrazný solený sýr, který se vyrábí z ovčího mléka.
Teď už se můžeme s chutí poustit do pečení!
Budete potřebovat:
na těsto:
- 1/2 l hladké mouky
- 1/8 másla
- 20 dkg brynzy
- 1 vejce
- sůl
na potření:
- rozšlehané vejce
- kmín (na posyp)
- sezam
Postup:
- Vypracujeme těsto, tence vyválíme a vykrajujeme malá kolečka.
- Potřeme vejcem, posypeme kmínem a seznamem a pečeme do růžova.
- Slaná chuťovka potěší návštěvu nebo zpříjemní rodinné posezení.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka