Naďa Konvalinková, Eduard Hrubeš a Patrik Rozehnal opět společně vyrážejí do terénu. První prosincovou sobotu posluchačům pořadů Hobby magazín a Pochoutky přiblíží atmosféru mysliveckého honu. Navíc vás čeká hned trojice receptů na kančí maso a k tomu jako host Pochoutek Ivo Šmoldas. Myslivecký hon na Regionu začíná po sobotní desáté hodině...
Myslivecký hon v Ondřejově na Praze - východ bude první prosincovou sobotu dějištěm natáčení dvou pořadů Českého rozhlasu Region. Mezi nimrody zavítá Eduard Hrubeš, aby posluchače Hobby magazínu zasvětil do toho, jak taková akce vypadá. Dozvíte se, jak se členové honebního společenství starají o les a lesní zvěř, jak a čím ji v zimě krmí a mají-li starosti s pytláky. Prostor ve vysílání budou mít i nepostradatelní pomocníci myslivců - psi. Zjistíme, jaká plemena jsou vhodná, jaký výcvik potřebují a zda se bojí střelby. Samozřejmě dojde i na vyhodnocení lovu, neboli výřad.
Ten si nenechají ujít ani Naďa Konvalinková s Patrikem Rozehnalem. Dokonce ukořistí jednu kančí kýtu, kterou pak v Mnichovické krčmě společně s kladenským kuchařem Radkem Kulihou a za přísného dohledu Ivo Šmoldase zpracují. Podávat se bude hned trojice lákavých jídel - lovecká polévka, kančí paštika a kančí závitky s hříbky.
250 g kančího masa - ořezu, 200 g vepřového boku bez kostí a kůže, 150 g slaniny, 150 g másla;
150 ml 30% smetany, koření: rozmarýn, tymián, sůl, loupané mandle na zdobení a čerstvé ovoce na ozdobu (jablka, hroznové víno, pomeranč)
Postup:
Slaninu nakrájíme na kostky a vložíme do rozpáleného hrnce péct. Jakmile začne pouštět tuk, přidáme překrájené kančí a vepřové maso. Je celkem jedno, jak bude nakrájené, protože později budeme vše mixovat. Záleží pouze na tom, jak pospícháme, čím menší kousky, tím bude maso dříve hotovo. Maso v hrnci osolíme, okořeníme tymiánem a rozmarýnem, ale dá se použít také již hotové paštikové koření, které lze snadno koupit. Maso v hrnci orestujeme a podlijeme lehce vodou, přiklopíme a necháme dusit do měkka. Když je maso hotové necháme vyvařit všechen zbytek vody a vše velmi důkladně rozmixujeme. Během mixování přidáme k masu smetanu a máslo a vše rozmixujeme na hladkou hmotu. Takto připravenou paštiku vložíme do formy, nebo jen utvoříme váleček v potravinové fólii a necháme vychladnout.
Po vychladnutí paštiku krájíme na jednotlivé porce, které na talíři zdobíme mandlemi a čerstvým ovocem. K paštice se také výborně hodí brusinky, které jenom lehce naředíme červeným vínem.
Region na honu|foto: Michal Plšek, Petr Jindra
Lovecká polévka z kančího masa
10 porcí
Ingredience:
300 g kančího masa, 100 g slaniny, 1 větší cibule, sladká paprika, 3 lžíce hladké mouky, trochu oleje, sůl, mletý pepř, tymián, 300 g nakládaných fazolí, 200 g klobásy, 200 ml zakysané smetany, 100 ml mléka
Postup:
Kančí maso, slaninu a cibuli nakrájíme na malinké kostičky a vše společně orestujeme na rozpáleném oleji. Restujeme jenom lehce, aby nám cibulka hezky zesklovatěla. Nyní přidáme trochu sladké papriky a hladkou mouku, základ zalijeme cca 2 litry vody, řádně rozmícháme a necháme zavařit. Polévku ochutíme solí, pepřem, troškou tymiánu a přidáme fazole. Vše vaříme dokud není maso měkké. Mezitím si připravíme zakysanou smetanu, do které nalijeme trošku mléka, aby nebyla moc hustá a trošku ji přisolíme. Na závěr přidáme do polévky orestované plátky klobásy.
Polévku nalijeme na talíře a ozdobíme zakysanou smetanou, popř. můžeme přidat trošku sekané petrželky.
Region na honu|foto: Michal Plšek, Petr Jindra
Kančí kýta plněná hříbky
10 porcí
Ingredience:
10x 150 g plátků z kančí kýty, 200 g mražených hříbků, 150 g žampiónů, 1 větší cibule, 100 g másla, rozmarýn, jalovec, tymián, 2 stroužky česneku, 20 plátků slaniny, 0,2 l červeného vína a troška hladké mouky
Postup:
Plátky z kančí kýty naklepeme, osolíme, opepříme a na každý plátek položíme dva plátky slaniny. Rozehřejeme si máslo, na kterém orestujeme nakrájenou cibuli, nakrájené hříbky a žampióny, okořeníme solí, rozdrceným jalovcem, tymiánem, rozmarýnem a nastrouhaným česnekem. Všechno společně orestujeme přibližně 10 minut. Tuto směs rozdělíme na připravené maso a hezky zabalíme a svážeme provázkem podobně jako španělské ptáčky. Takto připravené závitky poprášíme hladkou moukou a orestujeme na rozpáleném oleji ze všech stran. Maso podlijeme troškou vody s červeným vínem a necháme dusit do měkka. Když je maso hotové, odstraníme provázek, šikmo překrojíme a podáváme s vydušenou šťávou, kterou před podáváním zjemníme kouskem másla a případně dosolíme.