Cestou ze Starého Hrozenkova do Žítkové narazíte na čedičový lom. Jeho stěny připomínají varhany

30. září 2024

Oblast Moravských Kopanic v Bílých Karpatech ve Zlínském kraji je známá svým specifickým vyšívaným krojem, starobylým nářečím i krásnou přírodou. Místo proslavily také žítkovské bohyně, které prý uměly “čarovac“. Co vám ale rozhodně učaruje při procházce ze Starého Hrozenkova do Žítkové, je čedičový Starohrozenkovský lom.

K bývalému obecním lomu nad Starým Hrozenkovem vede naučná stezka Moravské Kopanice. Ta začíná na návsi ve Starém Hrozenkově. Napojit se na ni můžete u autobusové zastávky Starý Hrozenkov-obecní úřad. Trasa vede po lesních a polních cestách a je vhodná pro pěší i cyklisty. Jen pozor na převýšení. Až na Žítkovou vás čeká táhlé stoupání.

K lomu míří asfaltová cesta z jedné strany lemovaná jabloňovými sady. Díky naučné stezce je u něj informační tabule, na které se můžete dočíst, jak získal svůj originální vzhled. Je tvořen bazaltem neboli čedičem, který má tendenci se odlučovat ve sloupcích. Proto jeho stěny připomínají píšťaly od varhan. V minulém století se tady těžil silniční kámen.

Od lomu pokračuje k Žítkové stoupání. Částečně lesem, za ním už jsou ale vidět žítkovské chalupy. Za zády budete mít v tu chvíli výhled na hřeben Bílých Karpat, přes který vede moravsko-slovenská hranice.

Z centra obce Žítková vede cesta kolem staré školy až k ovčí sýrárně rodiny Šustekových

Z centra obce Žítková dál pokračuje cesta po naučné stezce Okolo Hrozenka. Vede ke kapličce, u které stojí dřevěnice se střechou ze slaměných došků. Kolem se pase asi osmdesátihlavé stádo ovcí rodiny Šustekových. „My už jsme tady asi jedenáct roků, tedy ještě předtím, než Kateřina Tučková napsala knihu o žítkovských bohyních,“ říká majitelka Sýru od kapličky a zároveň starostka Žítkové Šárka Šusteková.

S manželem, který je vyučený bača, sedm měsíců v roce ráno a večer dojí ovčí mléko, ze kterého pak vyrábějí žinčicu, čerstvý, uzený i nakládaný sýr. „Ze začátku se někteří lidé divili, proč si otevíráme chov a prodej na konci světa. Můj muž ale říkal, že na Slovensku si vždycky lidé k takovému místu cestu našli,“ dodává Šárka Šusteková.

Šustekovy a jejich ovčí speciality najdete v malé dřevěnici s doškovou střechou

Turisty do této oblasti lákají ovčí sýry, klobásky, lokální limonády i mošt, ale také zmiňované kouzlo žítkovských bohyní. Jen pár metrů od sýrárny se totiž nachází dům poslední tamní bohyně Irmy Gabrhelové.

Trasa ze Starého Hrozenkova do Žítkové je zhruba pět kilometru dlouhá. Do Starého Hrozenkova se pak můžete vrátit buď stejnou cestou, anebo sejít hned od sýrárny dolů přes tak zvané Černé. To pak vyjdete u areálu Kopaničárských slavností.

Spustit audio