Dominantou Dobré Vody v Novohradských horách je unikátně vystavěný chrám Panny Marie Těšitelky

17. září 2024

Pokud si zkusíte dohledat počet obcí a míst v České republice, kterým se říká Dobrá Voda, dojdete k číslu 54. To ale neznamená, že jste našli všechny. A ve většině z nich se opravdu dá nebo dala najít nějaká dobrá voda k pití. Jedním z nich je obec Dobrá Voda v Novohradských horách na jihu Čech. Přímo před místním poutním kostelem Panny Marie Těšitelky vytéká do kašny pramenitá voda.

„Samotný pramen bychom ale museli hledat o něco výš. Doporučuji vydat se cestou nad kostel a v místě, kde stojí tři kříže, takzvaná Kalvárie, tam je skutečně fyzický pramen, který je svedený pod kostel do té studniční kaple a přístupný v kašnách pod schodištěm,“ vysvětluje Roman Lavička z Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích.

Hora, do jejíhož boku je zasazen poutní kostel Panny Marie Těšitelky, se dnes jmenuje Kraví hora. Kdysi se ale tomuto místu říkalo Vilémova hora a byly tu také Vilémovy lázně, což se odvíjelo od Viléma z Rožmberka.

„Dobrá Voda vznikla až počátkem 18. století, kdy se zde objevil pramen léčivé vody. A kostel Panny Marie Těšitelky vznikl relativně krátce poté,“ dodává Roman Lavička. Ústředním prostorem kostela, kam každý návštěvník vstoupí, je příčně oválná loď, na kterou navazují na východní a západní straně dvě typické vysoké věže zakončené cibulovou bání.

Unikátní část stavby, takzvaná lucerna, která zářila během večerních mší do celého okolí

Uprostřed střechy hlavní lodi je pak na hřebenu unikátní lucerna, což je něco, jako nízká osmiboká věž s okny kolem dokola, která skutečně funguje jako lucerna. Ve dne propouští světlo do barokního interiéru kostela, večer nebo v noci za bohoslužeb, září do okolí.

A výhled z úbočí hlavní části Novohradských hor skutečně stojí za to. A pokud si budete při návštěvě Dobré Vody chtít užít výhled ještě lepší, můžete vystoupat na Hojnou Vodu, anebo ještě výše nad Hojnou Vodu, na rozhlednu na Kraví hoře.

Spustit audio