Co se změní v Rozdělově? Spolek Halda přemýšlí, jak čtvrť Kladna zvelebit

4. duben 2017

O tom, jak by mohlo vypadat okolí šesti věžových domů v Kladně Rozdělově, budou dnes zájemci diskutovat při sousedské debatě. Pořádá ji spolek Halda, který chce prostory okolo domů zvelebit. Památkově chráněné třináctipatrové věžáky byly postavené v padesátých letech a mnozí místní říkají, že se podobají chicagským mrakodrapům.

Na fasádě domů jsou například keramická domovní znamení od několika sochařů. A i když se věžáky stavěly v 50. letech, připomínají spíš styl švýcarského architekta Le Corbusiera z 20. a 30. let. Možná právě proto už několikrát zaujaly taky zahraniční filmaře. Natáčel tady třeba i Ridley Scott, režisér takových trháků jako je Vetřelec nebo Thelma a Louisa.

Okolí věžových domů ale moc lákavě nepůsobí. Například asfaltové cesty tady nejsou všude dobře ohraničené, takže po nich místy až na trávu přejíždí auta. Vysazené stromy, se kterými se už od začátku počítalo, že tam budou jen provizorně, jsou staré a začínají být pro okolí nebezpečné. A příjemné prostředí podle místních nezlepší ani přecpané kontejnery hned vedle laviček.

To by se ale mohlo změnit. Kladenský spolek Halda v úterý od 19 hodin pořádá sousedskou diskusi. Od obyvatel Rozdělova se chce dozvědět, jak by se místo dalo zvelebit a zpříjemnit. Sami členové Haldy totiž říkají, že někteří Kladeňáci už se prostranstvím kolem věžáků bojí chodit.

Spolek zatím získal dotace na zpracování návrhů. Lidé můžou vymyslet opravdu cokoli od dětského hřiště přes louku pro pejskaře nebo piknikovou zónu, po umělecká díla. A zapojí se i děti ze dvou místních základních škol, se kterými spolek navázal spolupráci. Podle nejlepších návrhů by se pak okolí věžáků mohlo upravit.

Věžové domy v kladenské čtvrti Rozdělov
Věžové domy v kladenské čtvrti Rozdělov
Spustit audio