Daniela Kolářová pekla ořechové cukroví
Během třetí adventní neděle se naše rozhlasová kuchyň proměnila ve vánoční cukrárnu - s herečkou Danielou Kolářovou jsme pekli její oblíbené ořechové cukroví slepované nugátem a přelité čokoládovou polevou.
Povídali jsme si o tom, jaké druhy pečení mají Naďa i Daniela rádi, jestli podědily i nějaké formičky po babičkách, jak vypadá jejich Štědrý den, jestli zpívají koledy nebo chodí na půlnoční. Během toho jsme zavzpomínali i na natáčení filmu Na samotě u lesa nebo Vratné lahve.
Ořechové cukroví:
200 g hladké mouky, 100 g cukru, 1 žloutek, 1 lžička strouhané citronové kůry, 100 g strouhaných vlašských ořechů, 125 g vychlazeného másla /nebo tuku/, 75 g nugátu, 150 g čokoládové polevy a 150 g půlek vlašských ořechů na zdobení
Reprízováno 14. prosince 2013.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.