Důležitost příloh v jídelníčku
Dozvěděli jste se, jak je definována příloha jídla, co by měla nejlépe obsahovat příloha - vlákninu, tuky, sacharidy, vitamíny atd.
Řekli jsme si i které přílohy jsou naprosto nezdravé, které "jdou" a jaké jsou vůbec nejlepší a které přílohy si můžeme dovolit často. Prozradili jsme, jaké jsou nové moderní zdravé typy příloh.
Patrik ROZEHNAL, moderátor--------------------
Zprávy vytvořily i po písničce další prostor pro další díl seriálu Hubněte zdravě. Patrik Rozehnal vás zdraví.
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
A doktorka Kateřina Cajthamlová, dobrý den.
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Jsme připraveni vám dnes opět poradit, tentokrát s přílohami, které si dáváme k jídlu. Protože i s nimi se dá určitě nějak hubnout, zvolíme-li je dobře.
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
No vidíte, Patriku, a tohle spousta našich posluchačů řekne, to není pravda, protože chci-li zhubnout, tak musím odstranit přílohy. Co si o tom myslíte?
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
To mi budou chybět sacharidy, ne?
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Výborně, takže tím jste v podstatě odpověděl všem těm, kteří drží takové ty takzvané kulturistické diety. Já to dělám s velkými uvozovkami, protože kulturistická dieta nebo strava je většinou strava, která je obohacená nadbytečnými bílkovinami, a právě neobsahuje sacharidy. Jejím smyslem je podpořit budování té svalové hmoty na vzpírání činek a ty sacharidy se odstraňují proto, aby se takzvaně vyrýsovaly ty svalové skupiny odstraněním svalového škrobu. Tuhle dietu drží kulturisté, myslím, asi dva měsíce před závody, aby měli takové ty hezky vyrýsované, anatomicky viditelné bochánky.
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Tam prý jde i o hodiny.
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Přesně tak, jistě. No a proto mně to vždycky přijde legrační, když tohle začne držet například taková učitelka v mateřské školce, která žádné vysoké zátěže, vysoké činky nějaké těžké nezvedá. Je to navíc žena a dělá to třeba po dobu půl roku, takže nejenom dva měsíce. Tak tam mi dochází, jak lidé nepřemýšlí. Čili příloha je velmi důležitou součástí hlavních jídel. Která pak jsou hlavní jídla, Patriku?
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Jak to myslíte, kdy je jíme přes den?
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Která pak jsou hlavní jídla, Patriku?
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Oběd a večeře.
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
A co snídaně?
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Tak taky je důležitá, ale neberu ji jako hlavní jídlo. Ale samozřejmě po té noci, když jsme vyhladovělí, si musíme dopřát. Ale jako jestli to je i hlavní jídlo?
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Já bych řekla, že má ...
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Záleží, jak budeme definovat hlavní jídlo. Mně by hlavně zajímalo, jak budeme definovat přílohu.
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Máme tři hlavní jídla s tím, že příloha je něco, co se týká spíš těch jídel teplých. Takže vzhledem k tomu, že vy máte dneska v hlavně přílohy, tak máte pravdu. Příloha se týká oběda a večeře. A teď tedy, jak je to s těmi přílohami. K obědu by ta příloha měla být tedy v plné výši, zatímco k večeři většinou v poloviční výši. Je to proto, že oběd je uprostřed dne, předpokládá se, že po něm ještě pokračuje nějaká činnost. A sacharidy jsou hlavní zdroj vlastně činnosti mozku i takové té běžné lehké činnosti, kterou během dne vykonáváme. Zatímco večer už nám ta příloha ve formě tedy nějakého sacharidového jídla pomáhá spíš se tak zklidnit po tom celém dni, podporuje trávení té bílkovinné a tukové složky, kterou obsahuje večeře. Toho tuku by tam mělo být méně než při obědě. Takže těch sacharidů, tedy té přílohy už není pro tělo potřeba takové množství.
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
My teď do našeho vysílání přiložíme písničku a pak si budeme povídat o těch přílohách, které se konzumují.
/ Písnička /
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Vracíme se k přílohám s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou v seriálu Hubněte zdravě. Co by taková příloha měla vlastně obsahovat? My mluvíme o sacharidech, ale přece každé jídlo se skládá i z těch dalších složek. To znamená poměr těch jednotlivých složek v té příloze je nějak nutný nebo je to jedno?
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Příloha je příloha právě sacharidového typu. To znamená ...
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
To znamená, nebude obsahovat vůbec nic jiného?
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Zelenina není příloha například, protože obsahuje poměrně nevýznamné množství sacharidů. Ovoce ovšem rovněž není příloha, přestože obsahuje dostatečné množství sacharidů, protože neobsahuje žádné polysacharidy, žádné škroby. Čili příloha je definována jako něco, co obsahuje převážně polysacharidovou složku a většinou neobsahuje příliš mnoho těch jednoduchých cukrů, to znamená monosacharidů a disacharidů. Čili nechutná sladce. Řečeno velmi jednoduše, příloha je v podstatě něco, co roste. Čili je to buď obilovina, to znamená něco z mouky, nebo je to nějaká další škrobovina, což jsou nejčastěji brambory, bývával to tuřín. To je mimochodem příloha, kterou v dnešní době už vůbec neznáme. Ta je kaloricky velmi chudá. A většinou se používala za války, když nebyly jiné zdroje příloh. Příloha, která obsahuje převážně sacharidy, je potom chléb, ten obsahuje vlastně polysacharidy a vodu a dál nic, trochu soli. A další jsou například všechny možné typy rýže. Tady už začíná být trošku přítomná vláknina, která u těch předchozích zmíněných vlastně nebyla. Takže u těch z mleté mouky, ne celozrnné, vlastně vláknina je takřka nepřítomná. V bramborách jí je málo, v tuřínu skoro žádná. A v rýži podle toho, jestli se jedná o rýži loupanou nebo neloupanou. Ta neloupaná rýže obsahuje docela dost vlákniny, zatímco ta zejména kulatá rýže bílá, taková ta, co se hodně rozvaří, dává se třeba do sushi, tak ta neobsahuje vlákninu skoro žádnou. Čili v té čisté podobě příloha obsahuje hlavně sacharidy. Takovou zvláštní potravinou, která se také používá jako příloha nebo typ přílohy jsou luštěniny. To už je vlastně složka ...
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Tam jsou hodně ale bílkoviny.
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ano, to už je vlastně příloha, která v sobě obsahuje i bílkoviny, proto u vegetariánů dominují vlastně tyhle ty typy a nejsou to přílohy, ale je to vlastně různá kombinace luštěnin, které dávají tomu jídlu dostatečné množství bílkovin i sacharidů a v některých případech i trochu tuku.
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
To znamená, taková příloha plní i funkci té bílkoviny? To, co bychom si dávali v jiné formě jako maso?
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ano, přesně tak. Takovou ...
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Tohle množství nahrazujeme i může toho být víc na úkor toho, že tam chybí třeba to maso.
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Přesně tak. Ono jí ani nemusí být víc. Třeba pokud se bavíme o takové čočce, tak taková porce dvousetgramová čočky nám plně nahradí i tu masovou nebo bílkovinnou část toho jídla. Tam potom stačí jenom vajíčko a to se spíš dává ani ne tak kvůli tomu bílku, jako spíš kvůli těm tukům v tom žloutku. To znamená, že čočka už sama o sobě, aniž k tomu je nějaké maso, tak už je komplexní oběd. Pokud je jí dostatečné množství. Luštěniny obecně, ať už jsou to různé fazole, ať už jsou to právě tyhle ty čočky, které jsou různých druhů, tak už obsahují i tu vlákninu. Čili dalo by se říct, že oběd sestávající z luštěnin, je oběd komplexní, který nám poskytuje i bílkoviny, i sacharidy i tuky. A tady je právě trošičku problém v tom, že lidé někdy jedí ty luštěniny s velkým množstvím ještě něčeho dalšího, třeba typická je čočka s uzeným a dvěma vejci. Tohle už je opravdu strava, která obsahuje nadbytečné množství bílkovin a bude obsahovat vysoké množství, díky tedy těm živočišným tukům, vysoké množství tuků. Tato strava má cenu pro třeba stěhováka nebo pro horníka. Ale pokud by se jí chtěla stravovat dívka, tak vlastně tam je potřeba vzít si jenom tu čočku a to ostatní nechat být.
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Některé přílohy si necháme po písničce.
/ Písnička /
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Povídáme si s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou. Já doufám, že teď pozorně posloucháte, protože vám dnes v seriálu Hubněte zdravě na Regionu radíme, jaké přílohy zvolit. Mě ještě napadají těstoviny třeba.
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ano, zrovna jsem čekala, kdy se na ně zeptáte. Ještě jste mě ani nepustil k takovým věcem, jako je cizrna, hrách ...
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
To jsou ty luštěniny. Ještě nám taky zbývají knedlíky.
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Knedlíky jsme odbyli hned tou moukou. To jsou ty moučné přílohy na začátku. A čím je ta mouka bělejší a hladší, tak tím příloha z takovéhoto typu vlastně mouky je lépe stravitelná, což jiným způsobem vlastně znamená, že jí sníme víc při menší námaze. A to není dobrý nápad. Protože pokud my jíme třeba takovou luštěninovou přílohu, tak za prvé musíme kousat, za další náš trávicí trakt musí rozmělňovat nějakou delší dobu ...
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Chcete říct, že knedlíky z hrubé mouky budou lepší než z hladké?
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Chci říct, že knedlíky jsou daleko snáze stravitelné s daleko menším množstvím zbytků. Tudíž jako strava pro někoho, kdo potřebuje trénovat trávicí trakt a zvýšit množství vlákniny, jsou neužitečné. Neříkám, že jsou zbytečné, ale nejsou příliš užitečné. Takže já se vrátím, s dovolením, skončím s luštěninama, protože jste to nechtěl, ale budu ještě lobbovat za pohanku, což je relativně nová, nebo ona není nová, ale u nás se propaguje jako nová příloha, znovuobjevená. Je to příloha velice chutná. Problém je, že její přípravu málokdo zvládá a málokdo je na tu chuť zvyklý. Takže s pohankou bych doporučila začít s puky, abyste si zvykli na chuť. A potom ...
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
A to jsem se taky setkal s tím, když jsem jí udělal doma, co to je za ty tvrdý kuličky.
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Takže v tom případě doporučuji uvařit trošku víc, aby to nebyly tvrdé kuličky. A zkombinovat s jiným typem přílohy, aby si to strávník jaksi zvykl a nevšiml. To znamená, například přidám do rýže, do rizota, nebo přidám do nějakého salátu.
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
To jsem právě přidal a ještě zapekl a stejně to byly kuličky.
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Potvora, ale abych se už vrátila k těstovinám. Takže těstoviny zase mohou být z bílé mouky, vaječné těstoviny, anebo těstoviny bezvaječné z takzvané tvrdé pšenice. Tady je vždycky důležité, aby těstoviny nebyly rozvařeny. Další typ těstovin, relativně dost oblíbený je kuskus. To je vlastně těstovina, která má velmi rychlou přípravu. Stačí zalít vodou a za pět minut je hotová. A já jenom chci zdůraznit, že ty těstoviny, které se považují za jako takovou tu lepší variantu, radši si dám teda těstoviny než knedlíky, zase od těch knedlíků tak vzdáleny nejsou. Takže nepřehánět to ani s těstovinami. Většinou se říká, že člověk, který chce upravit životní styl, tak by měl s těmi moučnými výrobky poněkud opatrně. Když už, tak těstoviny al dente, to znamená udělat je tak trošku tvrdší. A používat ty z té tvrdé pšenice.
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Když uděláme v rychlosti takovou aspoň pomyslnou hitparádu. Nemusíme jmenovat všechno, ale něco, co zařadíme mezi ty vhodné a zdravé typy příloh a něco, co si dopřát jednou za čas, tak tam budou asi ty knedlíky a ty těstoviny, a na tom opačném zdravém konci?
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Jednou za čas rozhodně teda knedlíky z bílé mouky a zejména knedlíky plněné něčím. To bych teda dělala opravdu velmi výjimečně a jenom při nějaké oslavě. A oslavě spojené s tancem a pohybem. Co se týče těch dalších příloh, nepřehánět to, rozhodně nejíst denně těstoviny, pozor na kulatou bílou rýži a na té druhé straně, to znamená na těch vhodných viďme veškeré typy luštěnin, například čerstvé zelené fazolky považuji za velmi dobrou přílohu, a potom vlastně pamatujme na čočku v jakékoliv podobě, protože čočka je zdrojem kromě kvalitních sacharidů a vlákniny i těch velmi málo často používaných v jídelníčku rostlinných bílkovin.
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Takže pěkný, chutný život s přílohou a nezapomínejte na ni. Protože přílohy jsou nutné.
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Alespoň chléb, když už nic jiného.
Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Říká doktorka Kateřina Cajthamlová a i Patrik Rozehnal se loučí.
Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Na shledanou.
Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je firma NEWTON Media a.s. Texty neprocházejí korekturou.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.