Dušičkové pečivo
V čase dušičkovém pro vás máme i dušičkový recept. V tomto období připravovaly hospodyňky tradičně takzvané Kosti svatých.
Pečení tohoto sladkého pečiva doplňovalo další zvyky související s Dušičkami, například zapalování svící v domácnostech. Pečivo mívalo různou podobu a často šlo jen o kynuté bochánky nebo žemle. Někde plněné například mákem nebo povidly.
Budete potřebovat:
- 600 g hladké mouky
- 100 g moučkového cukru
- 100 g Hery
- 250 ml mléka
- 10 ml rumu
- 4 vaječné žloutky a 1 celé vejce
- balíček čerstvého droždí
- špetku soli, skořici, rozinky, povidla, mandle
Postup:
- Nejprve zaděláme kvásek.
- Smícháme droždí, cukr a vlažné mléko a pak přidáme trochu mouky.
- V teple necháme vykynout.
- Poté přidáme další ingredience a opět necháme kynout, asi půl hodiny.
- Z těsta pak tvoříme bochánky nebo větší písmena S, nebo i jiné tvary, třeba kostí.
- Dovnitř bochánků můžeme přidat i povidla.
- Na plechu ještě potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi.
- Pečeme na 180 °C.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.