Fajtův kopec zdobí rozhledna v podobě šroubovice DNA. Vidět z ní můžete i noční Velké Meziříčí

27. srpen 2024

Na Vysočině, uprostřed Českomoravské vrchoviny, stojí přímo nad Velkým Meziříčím na Fajtově kopci rozhledna. Je z ní výhled nejen na město a přírodu v okolí, ale i na dálnici D1. Ta totiž s odstupem mnoha výškových metrů dostává úplně jiný rozměr. To ale zdaleka není všechno. Fajtův kopec toho nabízí mnohem víc. Třeba velké srdce vytesané z místního kamene.

Na rozhlednu na Fajtově kopci vede sto šedesát schodů a na každém z nich je cedulka se jménem. „Řešili jsme, jak lidi zaujmout, tak jsme začali nabízet koupi jednotlivých schodů,“ říká správce areálu Jiří Pálka. Nakonec schody nestačily, a tak mají další jednotlivci, celé rodiny i firmy svoji cedulku na ochozu rozhledny. Ten se nachází ve výšce třiceti metrů.

Vstup na rozhlednu je řízen automatem, který po zaplacení příslušné částky uvolní karuselový vchod. Návštěvníky pouští na vyhlídku až do desáté hodiny večerní. A tak je možné se pokochat i pohledem na osvícené noční Velké Meziříčí. Na svahu Fajtova kopce je sjezdovka, na kterou se po letech vrací i travní lyžování.

U paty konstrukce rozhledny stojí vitrína, která ukrývá zajímavé předměty. „Čirou náhodou se nám podařily dva objevy. Lyžosáňky pro zimní výcvik vorařů a dvojité hrábě,“ říká s úsměvem Jiří Pálka. Přiznává, že se svými přáteli obdivuje Járu Cimrmana, a tak bylo jen otázkou času, kdy se nějaký jeho vynález objeví. Lyžosáňky i hrábě mají dokonce schválené Zdeňkem Svěrákem. „Napsal nám k tomu: Je to takřka jisté,“ dodává majitel areálu.

Ve vitríně u paty rozhledny můžete vidět lyžosáňky pro zimní výcvik vorařů. Jeden z vynálezů Járy Cimrmana

Kousek pod rozhlednou také stojí velké srdce, které je vytesané z místního kamene. A které je díky pozadí města velmi fotogenické. Na malé poličce je na srdci připevněná drobná kovová soška lišky a vedle ní cedulka s pokynem pohladit lišce hlavičku, ocásek a pacičku. „Je tam všeobecná legenda pro pány a pro slečny. Pro slečny doporučuji poslední řádek,“ směje se správce areálu. Poslední řádek totiž ženám a dívkám slibuje po pohlazení ocásku, že do roka otěhotní.

Legenda radí dívkám pohladit lišku na ocásku
Spustit audio