Finta na zkyslé mléko: pomůže citrónová šťáva a trocha trpělivosti
Mléko vždy svařujeme prudce a krátce. Jakmile vzkypí, stáhneme ho z ohně a postavíme do studené vody, aby rychle zchladlo. Dlouhým udržováním v teplém stavu se znehodnocují bílkoviny.
Pokud vám mléko zkysne, přidejte do něho citrónovou šťávu (v množství 1 lžička na čtvrtlitr) a nechte odstát alespoň den a půl. Mléko se vám při vaření nesrazí, pokud přidáte kostku cukru.
Mléko vám pomůže i s okoralým tvrdým sýrem, pokud ho do mléka ponoříte, změkne a bude mít i dobrou chuť.
Pokud v receptu na sladké těsto vyměníte mléko za kefír, bude výsledkem vláčná buchta. A ještě jeden generacemi prověřený fígl – aby mléko při vaření neuteklo z hrnce, nechte v něm vždy vařečku!
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka