Gratinované batáty

Batáty jsou vhodné při dietním stravování, jelikož obsahují méně sacharidů než klasické brambory. Apetýt vám je naservíruje gratinované. Pokrm se dá připravit i z obyčejných brambor, jen doba pečení se musí prodloužit, protože výhodou batátů je, že jsou uvařené mnohem dřív.

Seznam surovin je následující:

  • 4 velké batáty
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 6 stroužků česneku
  • 150 g plísňového sýra
  • 1 lžička kmínu
  • 1 hrst čerstvé bazalky
  • 2 větvičky cherry rajčátek
  • sůl, pepř
  • trocha balzamikového octa

Postup:

  1. Batáty oškrábeme, omyjeme a nakrájíme na kostky o velikosti 2x2 cm.
  2. Vložíme do pekáčku a zakápneme olivovým olejem.
  3. Česnek oloupeme, prolisujeme a potřeme jím batáty.
  4. Vše posypeme nahrubo nastrouhaným plísňovým sýrem, kmínem, nasekanou bazalkou, solí, pepřem a nakonec vše zakápneme balzamikovým octem dle chuti.
  5. Promícháme a zapékáme v předehřáté troubě při 200 stupních asi 15 minut.
  6. Potom přidáme rajčata a zapečeme a vše zapečeme ještě 10 minut.
  7. Podáváme se zeleninovou oblohou.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.