Gratinované batáty
Batáty jsou vhodné při dietním stravování, jelikož obsahují méně sacharidů než klasické brambory. Apetýt vám je naservíruje gratinované. Pokrm se dá připravit i z obyčejných brambor, jen doba pečení se musí prodloužit, protože výhodou batátů je, že jsou uvařené mnohem dřív.
Seznam surovin je následující:
- 4 velké batáty
- 2 lžíce olivového oleje
- 6 stroužků česneku
- 150 g plísňového sýra
- 1 lžička kmínu
- 1 hrst čerstvé bazalky
- 2 větvičky cherry rajčátek
- sůl, pepř
- trocha balzamikového octa
Postup:
- Batáty oškrábeme, omyjeme a nakrájíme na kostky o velikosti 2x2 cm.
- Vložíme do pekáčku a zakápneme olivovým olejem.
- Česnek oloupeme, prolisujeme a potřeme jím batáty.
- Vše posypeme nahrubo nastrouhaným plísňovým sýrem, kmínem, nasekanou bazalkou, solí, pepřem a nakonec vše zakápneme balzamikovým octem dle chuti.
- Promícháme a zapékáme v předehřáté troubě při 200 stupních asi 15 minut.
- Potom přidáme rajčata a zapečeme a vše zapečeme ještě 10 minut.
- Podáváme se zeleninovou oblohou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.