Mrkvový dort

V pátečním Apetýtu pro vás máme další sladkou dobrotu. Tentokrát bude naší hlavní ingrediencí mrkev.

Pokud ji do jídelníčku zařazujeme pravidelně, a to i v syrové podobě, velmi prospívá našemu zdraví. Snižuje například riziko srdečního infarktu, blahodárně působí na náš mozek, pomáhá uvolnit napětí v cévách a má také antibakteriální účinky.

Připravte si s námi mrkvový dort!

Co budete potřebovat?

na korpus:

  • 4 hrnky najemno nastrouhané mrkve
  • 2 hrnky polohrubé mouky (případně 1 celozrnné a 1 polohrubé mouky)
  • 1 hrnek cukru (může být i třtinový)
  • 1 hrnek najemno nasekaných vlašských ořechů
  • 3/4 hrnku slunečnicového oleje
  • 4 vajíčka
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 vanilkový cukr (nebo 1 lžičku vanilkového extraktu)
  • 1 lžičku skořice
  • 1/2 lžičky soli

na krém:

  • 2 kelímky mascarpone (500 g)
  • 1 kelímek zakysané smetany (200 g)
  • 125 g změklého másla
  • 2 lžíce medu

Postup:

  1. Vejce s cukrem a olejem vyšleháme.
  2. Pak přidáme další ingredience a vše dohromady umícháme.
  3. Pečeme v dortové formě vyložené pečícím papírem. A to asi na 180 stupňů, 30-40 minut.
  4. Poté připravíme krém – smícháme mascarpone s kysanou smetanou, máslem a medem. Vymíchaný krém necháme v lednici chvíli ztuhnout.
  5. Upečený korpus necháme zchladnout a pak ho rozkrojíme na dvě půlky.
  6. První polovinu krému dáváme dovnitř, druhou nahoru.
  7. Zdobíme ovocem.
  8. Dort necháme uležet do druhého dne, bude příjemně vláčný.

Mohlo by vás zajímat