Gulášek s okurkou a paprikou. Využijete i lák

Tento guláš by se mohl klidně jmenovat „čína po staročesku“, jde o recept starý víc jak 60 let. V té době nebyla ještě zdaleka čínská kuchyně tolik známá a populární.

Ingredience
  • 250 g libového vepřového masa (plec, karé)
  • 1 velká cibule
  • 1 lžíce sádla
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžička kari
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1 – 2 lžičky plnotučné hořčice
  • cca 3 nakládané sladkokyselé okurky
  • 2 lžíce nakrájené sterilované papriky
  • sůl, mletý pepř, lák z okurek
  • podle volby hladká mouka na zahuštění

Maso nakrájíme na malé kostky, menší než na guláš. V nádobě rozpálíme sádlo s olejem a připravené maso v tuku orestujeme, aby se zatáhlo a zůstalo šťavnaté. Orestované maso osolíme, opepříme, poprášíme trochou kari, přidáme na plátky nakrájenou cibuli a ještě chvíli restujeme. Poprášíme mletou paprikou, podlijeme malým množstvím vody a dusíme do poloměkka. K poloměkkému masu přidáme hořčici, na kostičky nakrájené okurky a pro další podlévání použijeme lák z okurek. Na závěr přidáme k měkkému masu nakrájenou sterilovanou papriku. Zamícháme a necháme vysmahnout. Vzniklá šťáva je vynikající. Chceme-li výraznější chuť necháme pokrm tak, jak je. Když chceme mít více omáčky, zaprášíme hladkou moukou a podlijeme buď vodou nebo lákem z okurek či z paprik. Chvilku povaříme a máme hotovo.

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko