Herečka Tereza Bebarová: Při prvním setkání jsem Josefa Maršálka vyhodila ze šatny
Cukrář Josef Maršálek a herečka Tereza Bebarová se poprvé sešli při natáčení pořadu Peče celá země. Začátek jejich pracovního a později i přátelského vztahu nebyl jednoduchý, dnes ale tvoří semknutou dvojici. Působí dojmem, jako by se znali celý život.
Tereza Bebarová viděla Josefa Maršálka poprvé v hotelu, kde se natáčela první řada pořadu Peče celá země a bylo to podle ní osudové setkání, i když to tak zprvu nevypadalo. „Když jsem Pepu poprvé viděla, sdělila jsem mu, že je impozantní zjev a hned potom jsem ho vyhodila ze šatny. Potřebovala jsem totiž umístit do místnosti vedle sebe maminku, protože jsem tam měla s sebou malé dítě.“
Josef Maršálek to komentuje slovy: „No a takhle v naší komunikaci hned nastavila laťku docela vysoko: ‚Tohle jsem já Tereza a tohle to jsi ty!‘“
„A potom jsem pana mistra Maršálka celých pět týdnů v podstatě nevnímala, protože jsem jenom kojila, běhala do stanu moderovat a potom zase kojila. To, že je tam nějaký pan Maršálek mi došlo, až když jsem viděla pořad v televizi,“ směje se herečka.
Dnes jsou ale Tereza Bebarová a Josef Maršálek nejlepšími přáteli a mají i společný projekt, pořad Čas na TE.BE.
Peče celá země
Účinkování v pořadu Peče celá země nebylo pro Terezu Bebarovou ze začátku snadné i proto, že vyznává zdravý životní styl. „Byl to pro mě úplný opak toho, co já žiju. Vždycky jsem se sladkému, bílé mouce a máslu vyhýbala. Říkala jsem si tedy, že se při natáčení budu na sladkosti jenom dívat a v duchu si říkat, že je to všechno velmi nezdravé. Nakonec to ale dopadlo všechno jinak. Společně jsme ochutnávali, ujížděli jsme na cukru všichni a bylo to nesmírně krásné.“
I při dodržování zdravého životního stylu se sladkostem nemusíme vyhýbat
Udržovat si zdravý životní styl a nevyhýbat se při tom například zákuskům nebo chlebu je ale podle Josefa Maršálka možné: „Dnes se spousta lidí ohání mantrami, že když budeme jíst třeba jenom avokádo, zůstaneme zdraví. Z jídla se stalo nové náboženství, a to je špatně. Cukr je totiž součástí našeho života od pradávna a všechno má být v rovnováze. Moučníky i chleba mohou být v rozumné míře součástí zdravého životního stylu.“
Tereza Bebarová už na konzumaci sladkého také změnila názor a vzpomíná na svou babičku: „Pepa má pravdu. Moje babička málo jedla, málo pila a hodně chodila. Ono je to hlavně o nastavení a střídmosti a harmonie.“ A s tím Josef Maršálek souhlasí: „Dnes se říká, že stres je nový tuk. Mnoho lidí jí hodně proto, že žijí v permanentním stresu a s tím souvisí i mentální poruchy jako anorexie nebo bulimie. Je to komplexní problém, a proto by se lidé měli podívat hlavně na to, kdo jsou, a mít život v rovnováze.“
Josef Maršálek vysvětluje i některé zažité omyly. Třeba to, že hnědý cukr je údajně zdravější než bílý. „Mezi bílým a třtinovým cukrem není žádný rozdíl. Jenom v tom třtinovém jsou zbytky melasy, a proto je hnědý. Stále je to ale ta stejná sacharóza. Jenom je jednou vyrobená ze třtiny a podruhé z cukrové řepy.“
A pokud vás zajímá, co je zdravého na špaldové mouce nebo další údajné ‚zdravé či nezdravé‘ suroviny při pečení a cukrařině, poslechněte si záznam pořadu.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka