Hokej má v malíku, přes 50 let píše extraligovou pardubickou kroniku

18. březen 2017

Pardubičtí extraligoví hokejisté si v letošní sezóně nevedou moc dobře. Jak se říká, jednou jsi dole, jednou nahoře. Minimálně pro jednoho člověka je ale pardubický hokej největším koníčkem bez ohledu na aktuální výsledky.

Milanovi Černickému je sice už přes 80, svou kancelář v pardubické hokejové aréně ale rozhodně neopouští. Zastává totiž důležitou funkci. Je to kronikář. Jeho zápisy o hokeji jsou naprosto unikátní. Stejně jako knihy, které vydává. Letos je to už pátá obrazová publikace o pardubickém hokeji.

Historie pardubického hokeje

Nejdřív vydával o hokeji sešity. „Hodně mi pomohl František Nerad. Pak jsem pokračoval dál. Jenomže v letech 89, 90 se práce tak nějak zastavila. Ale přesto jsem si doma všechno značil. Musím říct, že to byla zásluha Zbyňka Kusého, který si mě vzal zpátky do hokeje, abych dělal kroniku. Svěřil jsem se mu, že mám rozepsanou první knihu. Hodně dal na historii. Vždycky si mě pozval před sezónou a chtěl vědět, jaká jsou výročí klubu, výročí hráčů. Už se to stalo tradicí, že se hráči objevují na ledě a fanoušci jim mohou poděkovat za odvedenou práci, za to pobavení a já všechno dokumentuju.“

Knihy jsou srdcovou záležitostí

„Rozhodl jsem se, že pátá kniha o hokeji musí vyjít. Už jenom za to, jak se ke mně všichni chovají. To mi dává hroznou sílu. Jsem rád, že můžu klubu okrajově pomáhat. Navíc mě kamarádi vyhecovali, abych do knihy napsal taky něco o sobě. Nerad o sobě mluvím a něco zveřejňuju. Ale řekli mi, že jim knihu nemám dávat, jakmile tam toto nebude,“ usmívá se Milan Černický.

Jedna z mnoha kronik o pardubickém hokeji

Současné neúspěchy pardubického hokeje nevidí tak černě. „Podobných situací jsem za více než 50 let, co do hokeje dělám, zažil dost. V sezóně 1995/1996 jsme skončili na 13. místě. Za námi už zůstala jenom Kometa Brno. Někdy se nepodaří mužstvo sestavit tak, aby to prostě klaplo. Je v tom štěstí, jde o kolektivní hru. Nic jednoduchého. Třikrát jsme byli dvanáctí,“ připomíná Milan Černický.

Pardubickému hokejovému kronikáři tedy přejeme hodně zdraví a elánu do dalších let. A pardubickému hokeji, aby se udržel v extralize. Články o jeho sestupu by Milan Černický vystřihoval asi velmi nerad.

autor: jsl
Spustit audio