Kakost do stínu, růži stolistou do polostínu, routu na slunce

29. červen 2024

Víte, která květina roste v úplném stínu? Radka Svatošová doporučuje kakost oddenkatý. Je to rostlina, která je k mání v běžných zahradnictvích. Má hned čtyři výhody.

  1. Je to stínomilná rostlina, roste i pod stromy, kde se jiným rostlinám vůbec nedaří
  2. Je to půdopokryvná rostlina, takže ušetří práci s pletím
  3. Je to dekorativní rostlina jak svými listy, tak fialovými květy
  4. Je to léčivka, která nádherně voní. Léčivé účinky má nať i kořen. Příznivě působí na trávení, pokožku i sexualitu.
Kakost oddenkatý

Stolístce se daří v polostínu

Pokud byste chtěli umístit růži do polostínu, je třeba pečlivě vybírat. Růže mají rády slunce. Ale existují druhy, kterým se daří i v polostínu. Bylinkářka Radka Svatošová doporučuje růži stolistou, kterou znaly už naše prababičky. Její květy jsou jedlé, velmi chutné a zdravé.

Vynikající jsou limonády, růžové oleje nebo dokonce dezerty vyrobené z rozmixovaných květů smíchaných s tvarohem a cukrem.

Routa vonná na výsluní

Pokud potřebujete rostlinu na vyloženě prosluněné a teplé místo, vyzkoušejte keřík obalený žlutými květy. „Ráda bych upozornila na méně známou žlutě kvetoucí routu. Je to rostlina, která pochází z jižní Evropy, má ráda horko a slunná místa.“

Dříve se používala v léčitelství mnohem víc než dnes. „Lidé se ji trochu bojí i proto, že je ve slunném dni fototoxická. Kdybychom si ji chtěli natrhat, tak by nás mohla nepěkně popálit. Já na ni používám při sběru keramické nůžky. Kvete velmi dlouho, je to hezký keříček. I listy se dají použít jako koření s hořkým nádechem v kuchyni. Ale s mírou, opravdu jen trošičku,“ doporučuje bylinkářka Radka Svatošová.

Routa vonná
Spustit audio