Hřenský expres vozí turisty Českým Švýcarskem. Po ničivém požáru ukazuje nové nevšední výhledy

9. červen 2024

Dva roky po rozsáhlém požáru Českého Švýcarska se do okolí Hřenska pomalu vrací turisté. Mnoho cest je bohužel stále zavřených. Včetně velmi populární Edmundovy soutěsky s lodičkami. Využít tu ale můžete červeno-žlutý Hřenský expres, tedy vláček, který vozí turisty od labského nábřeží ve Hřensku až nahoru na Meznou.

Svézt se můžete tam a klidně i zpátky. Hřenský expres má několik zastávek. Turisté často vystoupí na zastávce U Tří pramenů, což je výchozí místo k největšímu skalnímu mostu v Evropě – Pravčické bráně, která už je pro turisty přístupná.

Při vyhlídkové jízdě můžete pozorovat, jak se lesy Českého Švýcarska dva roky po ničivém požáru začínají zelenat. Nejen kapradinami, ale i stromy, zejména břízami. Lesy se dávají do pořádku zcela samy, bez zásahu člověka a techniky.

Ve Hřensku je bohužel stále nepřístupná Edmundova soutěska s lodičkami a také Gabrielina cesta na Pravčickou bránu. Přístupná je naopak Divoká soutěska s lodičkami a také žlutě značená Mlýnská cesta z Mezné do Hřenska.

Vyhlídková jízda na spálené České Švýcarsko

Právě cestou z Mlýnské cesty se vám v důsledku shořelých lesních porostů naskytnou nové nevšední výhledy na Labské pískovce a hlavně jedinečný výhled na Pravčickou bránu. Na Mlýnskou cestu byl navíc umístěn dalekohled, kterým můžete pozorovat široké okolí Českého Švýcarska v okolí Hřenska.

Na konci Mlýnské cesty, na parkovišti ve Hřensku, se můžete nadechnout svěžího vzduchu u mohutného vodopádu. Z Hřenska se pak můžete přeplavit přívozem přes Labe do Schöny a odtud se vydat vlakem zpátky do Česka. Z Hřenska také jezdí zelené autobusy do Děčína.

Spáleným lesům vévodí porost břízy
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.