Hygiena na Příbramsku kvůli žloutence ve školách nařídila protiepidemická opatření

12. prosinec 2014

Žák základní školy 28. října v Příbrami onemocněl hepatitidou typu A, tedy infekční žloutenkou. Další čtyři případy onemocnění pak hygienici zaznamenali v Mateřské škole Perníková chaloupka v Kutnohorské ulici. Krajská hygienická stanice Středočeského kraje vzhledem k těmto pěti nálezům nařídila protiepidemická opatření.

Situace podle všeho souvisí se zvýšeným výskytem žloutenky v celé České republice.

K opatřením patří třeba provádění takzvané ohniskové dezinfekce přímo ve školách, které navštěvovaly nemocné děti. Provádí se jednorázově i průběžně.

Prakticky to znamená otírání ploch hygienických zařízení, všech dotykových předmětů a nádobí prostředky, které mají účinnost na virus hepatitidy A.

Dál se jedná například o vybavení umyvadel dezinfekčními prostředky a jednorázovými ručníky. Škola také vyčlenila záchody pro děti, které s nemocnými přišly do styku nebo kterým jsou nařizována karanténní opatření.

Lidé, kteří byli v kontaktu s nemocnými dětmi, jsou pod lékařským dohledem. Mají přesně určeno, v jakých intervalech se dostavit na vyšetření, co můžou dělat nebo jak se chovat doma.

Děti ze základní školy mají od pondělí 15. prosince pět dnů volna. Navíc vedení muselo zrušit vánoční koncert a posouvá se zápis do první třídy.

Mateřská škola Perníková chaloupka v Kutnohorské ulici na doporučení krajské hygienické stanice také zrušila divadelní představení a hromadné akce.

Spustit audio