Jak kupovat stáčené víno?
Stáčená vína nemají dvakrát dobrou pověst, co se týče kvality. Pančování, přimíchávání laciných zahraničních vín, ředění vodou - s tím vším se můžete setkat.
Jak tedy kupovat stáčené víno, abyste si domů neodnesli nekvalitní mok? O tom jsme si povídali s předsedou Cechu českých vinařů Jiřím Čábelkou.
Dozvěděli jste se, jaké informace by měly být u prodeje stáčeného vína k dispozici a že by vždy měla být možnost vzorky prodávaného vína ochutnat.
Řeč byla také o tom, jak by se víno mělo koštovat a co všechno by nás u vína mělo zajímat - od vzhledu, barvy, vůně až po finální chuť po polknutí doušku. A povídali jsme si i o řízených degustacích, které vám mohou pomoci naučit se víno lépe hodnotit.
A také jsme poradili, jak stáčené víno správně uchovávat a jak rychle ho po zakoupení spotřebovat.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka