Jak na domácí jogurt s jogurtovačem i bez něj? Prozradí Babské rady
Jak si vyrobit domácího jogurt? Na to se v dalším dílu zaměří Babské rady. Nechte se inspirovat!
Základem je mléko a jogurt s živými kulturami. Postup je poté následující: do hrnce vlijeme 1 litr plnotučného mléka a vmícháme 200 g jogurtu, vše zahřejeme na 40 stupňů (nikdy ne na vyšší teplotu).
Jakmile dosáhneme uvedenou teplotu, ihned základ pro výrobu jogurtu odstavíme z plotny. Vychladlou hmotou plníme sklenky do jogurtovače.
Pokud tento přístroj nevlastníte, budete postupovat následovně: připravíte si perfektně čisté malé skleničky s víčky, litr mléka přivedete za stálého míchání téměř k bodu varu – k teplotě 95 °C. Po ruce v té chvíli mějte mísu se studenou vodou, kde hrnec s mlékem okamžitě zchladíte na 45 stupňů, poté smícháte s jogurtem. Naplněné sklenice dáte do trouby, která je nastavena na 50 stupňů a necháte je v teple přes noc.
Hotový jogurt poznáte podle husté struktury. Uzavřený vám v chladničce vydrží 3 dny, později je kyselejší a jeho využití se doporučuje například při pečení do těsta.
Mohlo by vás zajímat
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.