Jak se hubne se saláty?

7. únor 2014

Salátů existuje velká řada. Zelné, rajčatové, s masem, vegetariánské, s těstovinami, studené, teplé, ... Dá se ale pomocí nich skutečně zhubnout? Rozhodně zaleží na tom, co si do něj dáte. Probrali jsme i některé konkrétní příklady a jejich energetické hodnoty.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Příjemné salátové dopoledne vám z Regionu přeje Patrik Rozehnal.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
A doktorka Kateřina Cajthamlová, dobrý den. Řešit budeme saláty jako metoda hubnutí.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Mám pocit, že mnoho žen si dnes myslí, že když chce zhubnout, tak prostě přejde na saláty, a ty zařazuje kam to jen jde. Dělají dobře?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Zařazovat saláty, to je v zásadě dobře. Každý člověk dospělý i dítě by měl mít zhruba 5 porcí nějaké vlákninové stravy denně, na to ty saláty jsou velmi dobré. Říká se, že zhruba tři z těch porcí by měly být zeleninové a dvě by měly být ovocné. Tady bych rovnou chtěla říct, že neplatí pro všechny skupiny hubnoucích nebo i nemocných, že nesmějí jíst večer ovoce, to je šířený blud, který neodpovídá realitě. Takže saláty jako takové na nich nic špatného není, záleží jako vždycky, když se bavíme ať už o stravě, o lécích nebo o pohybu i o odpočinku, záleží na frekvenci a na množství. Takže lidé, kteří chtějí zhubnout a jedí jenom saláty, tak si musí vybírat z čeho ty saláty udělají. A tady, když dovolíte, abych nemluvila pořád jenom já, tak se vás, Patriku, zeptám, jaké ty saláty mohou vlastně být?

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
No, tak pokud mají být pravidelně a mají nahradit třeba i bílkoviny, tak tam musí být nějaké maso předpokládám, třeba vhodně upravené.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ano.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Nemělo by to být jenom tu lupení a zelené, měl by tam být možná také nějaký tuk, aby pomohl také ty vitaminy uvolnit z té zeleniny.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ano, výborně.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Možná by tam mohly být vajíčka a nějaké další věci, možná by tam mohla být i nějaká sardelka, třeba nějaké ryby a tak.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Báječně, všimněte si, milí posluchači, Patrik úplně zapomněl na saláty těstovinové a luštěninové.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
A rýžové.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
A rýžové, ano, teď si na ně vzpomněl a zajiskřilo mu v očích. Považoval jste tyto saláty také za saláty?

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Ano, ale nečekal jsem, že nám je doporučíte. A nakonec konkrétně si některé saláty můžeme probrat hned po další písničce, kterou vám teď na Regionu pustíme.

/ Písnička /

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Posloucháte seriál Hubněte zdravě. Jako téma jsme si dnes vytkli saláty s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou a tak se také ptám, pro koho jsou vlastně určené?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Pokud někdo chce přejít ze stravy, která je plná nasycených živočišných tuků, což je strava většiny z nás, na stravu, která má snížené množství těchto nasycených živočišných tuků, tak na to se právě docela dobře různé jiné saláty hodí. Nejen tedy z hlediska té vlákniny, to jsme už hovořili o zeleninových, případně ovocných salátech, z hlediska vitaminů, to se těhle těch salátů rovněž, ale například takové luštěninové saláty mohou být, pokud jsou tam sojové boby, pokud je tam hrách, fazole, pokud je tam čočka a čočky máme nepřeberné množství druhů, tak mohou vlastně sloužit zároveň jako zdroj kvalitních polysacharidů, tedy těch pomalu se uvolňujících cukrů, a zároveň jako zdroj bílkovin a řady cenných stopových prvků. Zase těstovinové saláty jsou dobře stavitelné, jsou dobré i pro ty lidi, kteří chtějí krátce, krátce prosím znamená nejdřív hodinu po konzumaci jídla, ale krátce po konzumaci jídla tedy jít sportovat a nebo pro zasycení těch, kteří právě dosportovali a mají doplnit třeba do půl hodiny, to bývají ženy nebo menší děti, hladinu sacharidů. Takže tam těstovinový salát s velkou výhodou.

/ Písnička /

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
O salátech si dnes povídáme v seriálu Hubněte zdravě s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou, už jsme i některé zmínili jak by mohly vypadat, ale co když tím někdo nahrazuje hlavní jídlo? Jsou ženy, které přijdou a místo oběda, ve kterém by byly zastoupeny všechny ty potřebné živiny a to, co potřebují, tak si prostě dají jenom salát, aby zhubly.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Vždycky záleží na tom jaký salát a jak často to dělají.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Většinou zeleninový, možná tam je kousek nějakého chleba, krutonky, možná trochu masa, bude to stačit?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Samozřejmě všichni cítíte z Patrikovi naléhavosti, ...

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Já si myslím, že ne.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
... že chce slyšet, že nebude.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
A ono jo?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ono záleží na tom, jak je velký a starý konzument takového salátu, jaký je jeho zdravotní stav a jaký je velký a jaké je složení toho salátu samotného, protože existují velmi dobré saláty, to je ale obrovitánská mísa, to jsou různá vegetariánská jídla a tyto saláty mohou to hlavní jídlo perfektně nahradit. My se bavíme o salátech, jako kdyby se opravdu jednalo jenom o cosi zeleného, ale ...

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Že bychom si dali velkou mísu okurkového nebo šopského salátu, to ne.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Přesně tak, ano. Ale to tak není. Pokud v tom salátu jsou zastoupeny ty hlavní živiny, což jak jste správně zmínil, jsou tedy bílkoviny, sacharidy i tuky, pokud jsou tam vitaminy a vláknina, tak to může být velmi vyvážené a dobré jídlo. Měl by se ale konzumovat pomaleji než jídla, která vlastně neobsahují takové množství vlákniny. Měli bychom na to mít víc času a po takovém jídle se budeme cítit možná lépe, ale možná budeme maličko nadmutí, zvlášť ti, kteří příliš mnoho vlákniny do této doby nekonzumovali.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
To znamená musí na ty saláty přejít opatrněji.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Pomaleji, já bych doporučovala, aby člověk, který chce zařadit větší množství salátů do své stravy, tak aby nejprve do svačin vlastně přidal něco, co bude salátem, no a potom spíš než k snídani, tak ten salát zkusil k večeři. A pokud tohle všechno bude fungovat, no tak potom třeba jednou, dvakrát týdně zejména v ty dny, kdy odpoledne půjde sportovat, může zařadit nějaký typ salátu i k obědu, ale vždycky ta jídla okolo by měla živinově doplňovat to, co ten salát k obědu třeba nedoplní.

/ Písnička /

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Nejen na facebooku na adrese www.facebook.com/hubnetezdrave získáte informaci od doktorky Cajthamlové jak dobře žít, jak zdravě žít a hubnout, ale také v našem vysílání na Regionu, teď pravidelně ve čtvrtek krátce před polednem v seriálu Hubněte zdravě a snažíme se hubnout se saláty. Abychom byli možná konkrétnější, měli bychom uvést třeba některé příklady salátů, které jsou vhodné, které mohou nahradit to hlavní jídlo a naopak příklady salátů, které třeba to úplně nesplňují, něco tam chybí.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Tak, já budu hovořit tedy o hlavním jídle, které nebude to úplně největší hlavní jídlo dne, což by měl být oběd, budu hovořit o takovém salátu, který by se mohl konzumovat k večeři. Už jsme zmiňovali luštěninový salát, takže když si představíte takovou směs cizrna, červená čočka, pohanka k tomu třeba nějaká okurka, paprika, k tomu nějaký zdroj bílkoviny ve formě třeba tofu, což je sojový výrobek, k tomu budou třeba nějaké oříšky, tady pozor v té večerní části dne těch oříšků nesmí být mnoho, je to opravdu na kusy a je lepší si je rozemlít, abychom tam tu chuť měli, ale to množství, aby bylo nižší. Samozřejmě kápneme tam nějakou trošku oleje, zase spíš stříkneme než dáme na lžíce. No, a takovýhle salát, mohou tam být třeba přidána vejce, takovýhle salát je vlastně na večeři v pořádku.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
To už je taková jako příloha bych řekl.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
K němu by měla být ještě nějaká příloha ve formě buď kousku chleba nebo nějakého celozrnného pečiva a máme takovou docela dobrou lehce stravitelnou večeři.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
A opačný příklad salátu, který třeba by to úplně nesplnil, protože něco z toho, co tam má být, tam chybí?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Typický je například šopský salát. To je oblíbená věc, kterou lidé jedí. Jeho součástí je balkánský sýr, který se u nás vlastně nepřipravuje tak, jak by se připravovat správně měl, to znamená neodmočuje se, čili je velmi slaný, je navíc poměrně tučný. Záleží na množství, to znamená pokud ho tam máme velké množství, tak je to špatně. Tento salát sice neobsahuje majonézu, ale většinou má velmi nízké množství sacharidů a pokud ho budeme jíst bez přílohy, tak je tučný, bývá slaný a na večer je nevhodný. Další saláty, které jsou nevhodné, jsou saláty, které obsahují právě tu zmiňovanou majonézu ve velkou množství nebo jsou to saláty, které obsahují třeba velké množství oliv, oříšků, je tam příliš mnoho tuku, to jsou všechno věci, které jsou na večerní salát špatně stravitelné. Pokud ho takovýto typ salátu tučnějšího konzumuje někdo, kdo těžce fyzicky pracuje, tak zase bude mít pravděpodobně hlad, protože v těchto salátech není splněné dostatečné množství bílkovin.

/ Písnička /

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Na regionu Hubneme zdravě, pravidelně jako vždy s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou, povídáme si dnes o salátech. Na začátku jsme už zmínili, že mohou být kromě těch, v předchozím vstupu, i těstovinové, rýžové. Může být čistě i zeleninový nebo ovocný a přesto splní podmínky toho dobrého salátu, který nahradí i velké jídlo, nebo ne?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
To rozhodně ne. Zelenina je živinově velmi chudá, vlákninou je bohatá a ta vláknina může přechodně zasytit. Ale pokud ten člověk duševně pracuje, bude unavený, nebude se tolik soustředit. Pokud pracuje fyzicky, tak bude mít ještě víc potíží, to znamená bude cítit slabost, může se mu točit hlava, může mít výkyvy krevního tlaku. Většina těhle těch doporučení o salátech a podobných věcech počítá spíš s lidmi mladými, s lidmi sportovně zdatnými a sport vykonávajícími a spoléhá spíš na to, že takový člověk tohle to dělá třeba jenom jednou týdně a spíš, že je na tento způsob stavování zvyklý. Problémem je, že se k této dietě, a tady to dělám ve velikých uvozovkách, uchylují lidé, pro které toto neplatí, čili jsou to chroničtí dietáři, lidé, kteří nemají vyrovnaný přísun živin, nemají odpovídají fyzickou aktivitu, tam může konzumace salátů zasytit, ale bohužel neposkytuje dostatek bílkovin a kvalitních sacharidů.

/ Písnička /

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Když se podle těch rad, které jsme si dali, budeme snažit vytvořit plnohodnotný salát, který nahradí to jídlo, jak často si ho můžeme dopřát, jen jednou v rámci toho dne nebo je tam limitace i během týdne, že budou dny, kdy salát raději opravdu nahradit tím skvělým dobrým jídlem nebo můžeme víckrát denně takový salát sníst?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Já bych řekla, že slovo salát samotné hovoří spíš o tom, jak je to jídlo připraveno, to znamená ty suroviny do salátu jsou nakrájené, což trošku usnadňuje jeho konzumaci, výhoda salátů těch těstovinových nebo luštěninových je, že je tudíž můžeme i přenášet, převážet, můžeme si je brát s sebou tam, kde nemáme kontrolu nad svým stravováním. Tohle to jsou výhody. Nevýhodou salátu je, že si vlastně nezvykáme na konzumaci normálního jídla, máme to všechno tak eintpf smícháno dohromady. Ty saláty, které by mohly nahradit hlavní jídlo, bavíme se tady o spíš večeři, než obědě, jsou saláty, které tedy obsahují nějaký pro, teď rozliším vegetariány a lidi, kteří nedrží žádnou tuhle tu filozofickou dietu. Takže normální člověk, který není vegetariánsky založen, by v tom salátu měl hledat kousky masa. Tady je důležité kolik jich je, protože to, že tam pouze jsou, ještě neznamená, že je to těch alespoň 100 u některých konzumentů nutných 150 gramů masa, čili ta normální porce. Pak by tam měl hledat nějaký zdroj sacharidů, který si buď může ve formě těch různých krutonů, ale tam už zase začíná být problém, že ty krutony bývají osmaženy na oleji.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Ne nasucho.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Což zvyšuje zase zátěž tuky. Takže pokud by to byly krutony přidávané za sucha nebo vysušené pouze, nikoli tedy osmažené, tak v pořádku. Mohly by tam být nějaké kousky třeba i ovoce, mohly by tam být nějaké ty oříšky, pár semínek a k tomu, pokud si dá nějaký kousek chleba nebo nějakou housku nebo něco takového a dostatečně se napije, tak může mít tenhle ten salát vlastně funkci salátu, který nahradí hlavní jídlo. Znovu zdůrazňuji ne úplně snídani, u snídaně jsou ta pravidla trošku jiná. Tam by bylo lepší, aby snídani nepředstavoval salát, ale aby se jednalo spíš o opravdu, když už, tak nějakou kaši nebo něco, co by bylo teplého.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Říká doktorka Kateřina Cajthamlová v dnešním seriálu Hubněte zdravě, který byl o salátech. Diskutovat samozřejmě o nich můžete i dál na našem facebooku www.facebook.com/hubnetezdrave, dát nám nějaký typ na další téma, no, a pro dnešek končíme a jdeme si dát oběd, možná i s nějakým tím salátem.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Já jenom ještě drobnost, je vždycky výhodné po tom obědě si nějaký malý zeleninový salát dát. Takže dobrou chuť k vašemu obědu a mějte se hezky.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
A poslouchejte Region.


Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je firma NEWTON Media a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio