Jakub Železný usmažil bramboráky
Naším hostem v rozhlasové kuchyni byl ostřílený moderátor České televize a bývalý kolega z rozhlasu Jakub Železný. Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal s ním smažili jeho oblíbené bramboráky, ale pozor, bez masa a uzeniny.
Naďa i Patrik se zajímali o to, proč Jakub nedává do bramboráků maso, jaká jídla preferuje, jaké má koníčky a kdy třeba nedával při moderování v televizi pozor. Od Markéty Sokolové jste se dozvěděli něco o česneku, kterého Jakub do bramboráků přidává vrchovatě. Poté například, co jsou to šuperlíky.
Bramboráky:
1 kg moučných brambor, oloupaných a omytých, 2 vejce, cca 4 lžíce hladké mouky (jestli chcete, aby výsledek připomínal placky, přidejte jí víc, na křupavé bramboráčky à la rösti stačí míň), 4 velké stroužky česneku, sůl, pepř, 3 až 4 hrstky sušené (nebo čerstvé) majoránky a sádlo nebo olej na smažení
Postup:
Příprava tohoto jídla se neliší od přípravy klasických bramboráků. Nastrouháme syrové brambory, částečně slijeme přebytečnou vodu. Ochutíme solí a pepřem. Přidáme vejce, majoránku a mouku. Na pánvi rozpálíme olej/sádlo a směs rovnoměrně rozprostřeme na pánev a opečeme dozlatova.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.