Jídelní a lůžkové vozy na železnici slaví šedesátileté výročí
Historii i současnost stravování ve vlacích nám přiblížil generální ředitel společnosti JLV, a.s. Bohumír Bárta, který v tomto oboru pracuje již čtyřicet pět let.
Rozdíly mezi způsobem přípravy a sortimentu jídla ve vlacích dříve a dnes zná Bohumír Bárta velmi dobře. Ve společnosti Jídelní a lůžkové vozy začínal totiž už v roce 1974, a to jako řidič akumulátorového vozíku, kterým přivážel do jídelních vozů například sudy s pivem. Poté pracoval jako stevard a nakonec přešel do administrativy společnosti. Od roku 1995 je jejím generálním ředitelem.
„Když jsem v oboru začínal, vařilo se ve vlakové kuchyni na sporáku, v kterém se topilo uhlím. A k chlazení jsme používali bloky přírodního ledu“, vzpomíná Bohumír Bárta. „Dnes máme díky moderním technologiím řadu jídel už předpřipravených a snažíme se co nejvíce vyhovět současným trendům chutné a zdravé výživy“.
Nové pokrmy v nabídce připravují ve spolupráci s Asociací kuchařů a cukrářů České republiky a zapojují i mladé kuchaře. „Jedním z nich je například Vojtěch Petržela, který u nás sklidil velký úspěch se svým soutěžním receptem na telecí bourguignon s opečenými škubánky,“ dodává Bohumír Bárta.
Jídelní lístek společnosti JLV je opravdu pestrý. Rozhodně si v něm vybere každý a jídla jsou cenově dostupná pro všechny. Moto společnosti „S námi cesta chutná“ tedy skutečně platí.
Pokud vás zajímá historie vlakového stravování, poslechněte si záznam celého rozhovoru. A příznivci železnice, historie a dobrého jídla se již teď mohou těšit na chystanou publikaci „Knížka gastronomie a služeb na kolejích“, kterou jim společnost JLV nadělí při příležitosti svého letošního výročí.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.