Jitka Hořejšová: Prevence je lepší než demence
S anti-aging specialistou RNDr. Jitkou Hořejšovou jsme mluvili o prevenci Alzheimerovy choroby.
Povídali jsme si o možných příčinách vzniku tohoto onemocnění. Věnovali jsme se zdravému životnímu stylu, který může průběh Alzheimerovy choroby pozitivně ovlivnit.
Hrozí epidemie Alzheimerovy choroby
V současnosti má Alzheimerovu nemoc na světě asi 30 miliónů lidí. Odborníci varují před epidemií tohoto onemocnění. Podle nich může v roce 2050 nemocí trpět až 106 miliónů lidí.
Toto onemocnění představuje postižení, a to jak pro pacienta, u něhož se začíná projevovat, tak i pro rodinu, která o něho později musí pečovat v jeho prohlubující se nemohoucnosti.
Existují možnosti řešení?
Vědci provedli několik šetření na skupinách pacientů s kognitivními poruchami. Bylo známé, že u těchto pacientů se z roku na rok zhoršuje řešení myšlenkových úloh. Podáváním kyseliny listové se toto zhoršování zastavilo a u některých účastníků bylo dokonce patrné zlepšení jejich mentálního výkonu.
Kognitivní poruchy jsou předstupeň Alzheimerovy choroby a nejsou-li správně léčeny, přecházejí ve zjevnou Alzheimerovu chorobu. U osob s kognitivní poruchou, které začali systematicky užívat kyselinu listovou s vitamíny B6 a B12, rozvíjení nemoci nepokračovalo.
Souvislost mezi nedostatkem vitamínů a vznikem Alzheimerovy choroby
Vitamíny skupiny B jsou klíčové pro přeměnu toxické aminokyseliny homocysteinu na netoxické látky. Tato chemická reakce probíhá v každé buňce a při nedostatku uvedených vitamínů vzniká nadbytek toxického homocysteinu.
Toxicita homocysteinu přelaďuje nervový systém do té míry, že se mění i jeho dráždivost. Tím se mění průběh šíření nervových vzruchů a podmínky pro průběh biochemických procesů v mozku a celé nervové soustavě. Vzniká také větší množství volných radikálů, které rovněž velmi poškozují mozek. Působení vyšší hladiny homocysteinu lze v centrálním nervovém systému také přirovnat k funkci zesilovače.
Trpíme nedostatkem vitamínů a minerálů
Přirozeným zdrojem vyjmenovaných vitamínů byla vždy zelenina, ale to již neplatí. Obsah vitamínů a minerálů v zelenině a v dalších plodinách se snížil za posledních 50 let o 80 procent. To znamená, že naše strava je chudá na vitamíny, minerály a stopové prvky.
Chemické reakce, které jsou na těchto vitamínech závislé, nemohou probíhat nebo jsou změněny a tím je porušeno naše biochemické zdraví. To je příčinou celé řady zdravotních problémů od alergií, demencí, depresí, neplodnosti, předčasného stárnutí, mozkové mrtvice, přes nemoci srdce a krevního oběhu.
Zdroj informací: Oficiální stránky Jitky Hořejšové
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.