Jsem moc rád, že ten dům mám. Můžu se tak podílet na jeho záchraně, říká majitel Budilovy vily

Funkcionalistická letní vila Václava Budila v Kostelci nad Černými lesy dostává původní vzhled. Její současný majitel se ji snaží zachránit a budovu opravuje. Vila vznikla v roce 1932 podle návrhu architekta Jaroslava Fragnera pro ředitele kolínské elektrárny a v posledních letech chátrala. Už teď mohou skupinky návštěvníků nahlédnout dovnitř.

Třípodlažní dům je zasazený do svahu na západním konci města. V přízemí jsou místnosti převážně holé, dřevěné parkety ošoupané a stěny zašlé. Jako zázrakem se tu ale zachovala celá spousta autentických prvků.

Budilova vila v Kostelci nad Černými lesy

„Věšák, světla, kliky i dveře, to jsou všechno původní prvky, které tady návštěvník uvidí. A to, jak je dům vymyšlený, je to, proč sem jezdí architekti a nabírají tu inspiraci,“ říká majitel vily Jan Novák.

Jan Novák pochází z Kostelce. Ke koupi vily se podle vlastních slov dostal náhodou. „Teď jsem strašně rád, že ten dům mám. Ne proto, že ho vlastním, ale proto, že se můžu podílet na jeho záchraně. Obohacuje mě. Ne tedy finančně, to je spíše naopak. Obohacuje mě ale lidmi, kteří sem chodí. A to je hrozně fajn.“

Až budou hotové veškeré opravy, chtěl by majitel vybavit dům dobovým nábytkem a také zde vytvořit menší muzeum o historii vily a architektu Jaroslavu Fragnerovi. V horním patře by pak mohly být pokoje na přespání. Aktuálně se dokončuje stavebně historický průzkum, a pokud budou finance, mohla by letos začít repase oken v horním patře. Opravit a vybavit celou vilu by Jan Novák chtěl do roku 2032, kdy bude dům slavit 100. výročí.

autoři: Zuzana Roudnická , JMys
Spustit audio